Захи Хауас, известният египетски археолог и бивш министър по въпросите

...
Захи Хауас, известният египетски археолог и бивш министър по въпросите
Коментари Харесай

Търсят дъщерята на Нефертити

Захи Хауас, известният египетски археолог и някогашен министър по въпросите за древността, разгласи началото на разкопките в Долината на царете, които може да доведат до откриването на гробницата на Анхесенамон - щерка на Нефертити и брачна половинка на Тутанкамон, написа Дарик.

"През януари тази година започнахме личните си разкопки в така наречен Долина на маймуните - западната част от Долината на царете. Към момента изследваме региона към гробницата на фараон Аи, наследника на Тутанкамон, където радарът ни регистрира вероятността за вход към гробницата му на дълбочина от към 5 м подземен ", заяви археологът в персоналния си блог.

Фараонът Аменхотеп IV, брачната половинка му Нефертити и синът му Тутанкамон са считани за един от най-ярките и най-интересни управници от епохата на Новото царство в Древен Египет. Аменхотеп IV е един от първите хора в международната история, които вкарват религиозна промяна и е първият монотеистичен държател на Египет. По време на ръководството си той прави опит да размени класическите египетски богове и авторитетните жреци с фетиш към Слънцето.

Нефертити пък се смята за пример за хубост на Бронзовата ера. Тутанкамон притегля от години вниманието на учените и обществеността поради мистериозната си гибел на 20-годишна възраст и непокътната си "прокълната " гробница. В допълнение към загадката към гибелта на Тутанкамон, археолози и египтолози водят и нестихващи разногласия къде в действителност е заровена брачната половинка му и полусестра по бащина линия Анхесенамон.

Досега в гробницата на фараона са били открити няколко мумии на дами, една от които на щерка му. За другите две се допуска, че са брачната половинка му и другата му сестра, само че това по този начин и не е било потвърдено. Анхесенамон надживява Тутанкамон с няколко години. След гибелта му се омъжва за някогашния висш консултант на фараона, Aи. Много египтолози считат, че царицата е заровена настрана от първия си брачен партньор, в друга гробница в Долината на царете. Но защото в никакъв случай не е била открита нейната мумия, разногласието за нейното заравяне продължава и до през днешния ден.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР