Захарта все повече се отхвърля като вредна за здравето и

...
Захарта все повече се отхвърля като вредна за здравето и
Коментари Харесай

Еритритол или стевия: кой подсладител е по-добър?

Захарта от ден на ден се отхвърля като нездравословна за здравето и се търсят нейни други възможности. Две от тези благоприятни условия са еритритолът и стевията. При избора нормално се опълчват двете оферти и се търси съотношението сред изгоди и вреди. Ето какво може да се каже за тези два подсладителя.

Какво е еритритол?

Подсладителят еритритол може да се откри в доста плодове и зеленчуци. Търговският еритритол се прави от ензимно хидролизирано царевично нешесте. Създава се глюкоза, която по-късно ферментира в еритритол.

По създание еритритолът е захарен алкохол с молекулна конструкция, сходна на захарите и на алкохолите. Класифицират го като захарен алкохол.

Еритритолът има захарност 60-70 % от тази на захарта, което значи, че да се получи същата наслада, би трябвало да се употребява повече еритритол.

Продуктът има единствено 0, 2 калории на 1 грам, което е 5 % от калориите в захарта. Безопасен подсладител за диабетици е и при кетогенни диети.

С него постоянно се подготвят кето бонбони, кето сладкиши и други кето десерти.

При високи дози води до стомашно-чревни неразположения.

Какво е стевия?

 Мъфини със стевия

Подсладителят стевия се получава от уединяване на сладко-вкусовите гликозидни съединения в листата на растението стевия. Подсладителят стевия се приема за високо натоварен. Макар да се приема като нов подсладител, той има растителен генезис.

Не е нито натурален, нито неестествен подсладител, тъй като стевията би трябвало да се обработи, с цел да се получи подсладител, а въпреки всичко е от растение и по тази причина не може да се причисли към изкуствено получени субстанции.

Подсладителят стевия е безвреден за диабетици и при кето диети и има 0 калории. Добър диуретик е, само че може да засегне мъжкия фертилитет. В това връзки еритритолът е по-добър от стевията.

Еритритол против стевия

Еритритолът и стевията имат сладостен усет, само че и при двата подсладителя той е надалеч от този на захарта. В стевията даже се открива горчив усет.

 Еритритол или стевия

Еритритолът е сладостен, само че основава чувство за студ в устата. Тъй като няма личен усет се смесва добре с всевъзможни други усети. Антиоксидантните му свойства го вършат подобаващ за възстановяване на здравето на устната празнина. Той обаче е по-скъп от стевията.

Стевията също има позитивно деяние върху здравето. Понижава кръвното налягане и подкрепя храненето на хората с диабет.

Стевията също има антиоксидантни свойства, само че има послевкус и това би трябвало да се има поради при комбинирането с други хранителни съставки.

Трудно е да се каже изрично дали еритритолът е по-добър от стевията. В доста кулинарни предписания той е за предпочитане, защото стевията нагарча. Но въпреки това еритритолът е с по-висока цена. Има алтернатива и двата кето подсладителя да се смесят и по този начин да се получи уравновесен усет. Който и подсладител да изберете, е добре да се консултирате преди този момент с диетолог, който да ви увери, че даденият артикул е подобаващ за вашите характерни потребности.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР