Захарта надхвърли 3 лева за килограм в редица магазини в

...
Захарта надхвърли 3 лева за килограм в редица магазини в
Коментари Харесай

Захарта стана по-скъпа от бензина

Захарта надвиши 3 лв. за кг в редица магазини в страната. Средната цена в дребните търговски обекти във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен е 3,10 лева за кг, демонстрират данни на Системата за агропазарна информация.

Оказва се, че в тези области захарта е по-скъпа от бензина, който поевтиня и междинната му цена за страната към този момент е 2,98 лева./л. Ако броим и отстъпката за горивата от 25 ст. на литър, се оказва, че на всички места в страната захарта към този момент е по-скъпа от бензина, написа " Труд “.

За една година захарта е поскъпнала с близо 87%. Средната цена на кг захар в огромните търговски вериги в страната е 2,63 лева, а в останалите търговски обекти е малко по-висока - 2,79 лева, демонстрират данните на Системата за агропазарна информация (САПИ). Точно преди година захарта в огромните търговски вериги е била приблизително 1,41 лева за кг, а в дребните магазини - 1,61 лева Оказва се, че нарастването на цените за година е с към 1,20 лева./кг. Преди година бензинът беше много по-скъп от захарта - следно 2,30 лева за литър. 

Цените на захарта в страната устойчиво вървят нагоре в случай, че това е борсова стока и при котировките на интернационалните пазари няма основна смяна, а през последния месец даже има спад.

На борсата в Лондон цената за захарта е към 525 $ за звук, в случай, че тъкмо преди година е била близо 520 $ за звук. Ако вземем поради и повишаването на $, се оказва, че в този момент цената е 1052 лева за звук, при 874 лева преди една година. Това е повишаване единствено с 20% и е доста по-малко от покачването на цените в магазините у нас.

През последната една година котировките на захарта на борсата в Лондон са се движили надолу и нагоре, само че даже достигнатата на 11 юли рекордна стойност от близо 600 $ за звук е единствено с 33% по-висока от котировките при започване на октомври предходната година, и то като вземем поради и повишаването на щатската валута.

Любопитно е и придвижването на цените на захарта в другите области на страната. В съвсем всички области цените на захарта в огромните търговски вериги са по-ниски от тези в дребните търговски обекти. Това по принцип е разумно, тъй като огромните вериги могат да договорят по-добри цени с доставчиците. Но изключение от това предписание са София, Перни и Монтана. В София в огромните вериги междинната цена на захарта е 2,64 лева за кг, а в дребните магазини е 2,49 лева, демонстрират данните на САПИ. Само през последната седмица захарта в огромните търговски вериги във Видин, Враца и Монтана е поскъпнала с 20 ст. за кг, а в Бургас, Сливен и Ямбол с 15 ст.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР