Захарният диабет представлява болестно състояние, при което е налице недостиг

...
Захарният диабет представлява болестно състояние, при което е налице недостиг
Коментари Харесай

Диабет при кучетата

Захарният диабет съставлява болестно положение, при което е налице дефицит на хормона инсулин или се следи погрешен отговор на клетките към инсулина, което положение се назовава инсулинова устойчивост.

В резултат на тези промени се стига до струпване на глюкоза в кръвта, а това положение е наречено хипергликемия. Стига се и до нарушаване в метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините.

Различават се два вида диабет. Първият, именуван още вид 1 или инсулинозависим, постанова инжектиранe на изчезналия в организма инсулин, а вторият – неинсулинозависим (диабет вид 2) допуска диета и банкет на медикаменти в таблетна форма.

Така, както хората са с такива нарушаване, и животните не са застраховани от сходни положения. Кучетата също страдат от диабет - усещат глада, отделят непреработената в сила глюкоза с урината, по-често са жадни, а от там е и налице постоянно уриниране.

Разбира се и тези домашни любимци не са защитени от нежеланите последици от диабета, а точно болести на черния дроб, очите, бъбреците.

От засегнатите органи може да се стигне до увеличаване на черния дроб, катаракта, пикочни инфекции, затлъстяване.

 Кучета

С нараснал риск от диабет са затлъстелите кучета, сходно на хората. Симптоми са и загубата на тегло, въпреки да е налице нараснал вкус. По-късно във времето може да се следят и цялостна загуба на вкус, меланхолия, повръщане.

Има няколко вероятни аргументи, заради които е допустимо да се развие диабет при кучетата. Това са генетичната предразположеност, също разнообразни хормонални лечения, както и панкреатит (възпаление на задстомашната жлеза - панкреаса).

Някои от вероятните аргументи, недоказани досега, са и нарушавания на имунната система, както и някои вирусни болести. Всъщност случаите на кучета, заболели от диабет, са постоянно срещани. Анализите показват, че едно на 400-500 кучета страда от диабет.

Установено е и, че при някои породи рискът от развиването на диабет е по-висок. Така е при Шпиц, Малкия пинчер, Териер, Пудел, Дакел, Малкия шнауцер, Бийгъл.

Стандартните проби за диагноза на болестта включват проучване на цялостна кръвна картина и на урина. При диабет ще бъдат открити високи стойности на глюкоза в кръвта и урината, също повишени равнища на чернодробните ензими, кетонни тела в урината (водоразтворими съединения, получени като второстепенен артикул от метаболизма на мастните киселини в черния дроб и бъбреците).

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР