Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, при което е налице

...
Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, при което е налице
Коментари Харесай

Наръчник на диабетика: Лечение с инсулин


Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, при което е налице привършване на инсулиновата секреция, нарушение на инсулиновото деяние или и двете дружно.

Днес изборът от лекарства за лекуване на захарния диабет вид 2 е доста огромен, само че при захарен диабет вид 1 той си остава единствено един – инсулин. Пред същата опция стоят и лицата със захарен диабет вид 2, непостигащи съответна отплата на кръвните захари макар провежданата терапия с оптимални дози перорални и/или инжекционни средства.

Защо това е по този начин?

Бета-клетките на панкреаса са виновни за синтез и секреция на инсулин в отговор на покачващите се равнища на кръвната захар. При вид 1 захарен диабет, сега на изявата му, е налице 90% деструкция на произвеждащите инсулин кафези. По тази аргументи при хората с този вид захарен диабет инсулинолечението е единственото допустимо лекуване.

При захарен диабет вид 2 водещият патогенетичен механизъм за повишане на кръвната захар е инсулиновата устойчивост (блокиране на инсулиновото деяние на равнище клетка) Въпреки, че са налице задоволителни ресурси в панкреаса от инсулин, с придвижване на болестта при някой хора те се изчерпват и потребността от инсулинолечение е налице.

Обобщено безспорните показания за лекуване с инсулин са:
Захарен диабет вид 1; Захарен диабет вид 2 при изчерпани лечебни възможностти

с други медикаментозни средства или при положения изискващи инсулинолечение, като интервенции, тежки инфекции и др.; Лечение на захарния диабет по време на бременност; Остри положения, като диабетна кетоацидоза, хиперосмоларна прекома и кома, както и лактацидоза.

Практиката демонстрира, че когато на един диабетик му се заяви, че би трябвало да се лекува с инсулин и надлежно да се инжектира неколкократно денем, терзанието и несигурността в него се усилва. А за положителния надзор на кръвните захари е належащо пациентът да е доста добре подготвен, да знае по какъв начин да работи с инсулиновата химикалка и да дозира инсулин. Тук ролята на терапевта е доста значима.

Инжекционни техники

Неправилната работа с инсулиновата химикалка и местата на инжектиране на инсулин са постоянно срещани неточности, водещи до неприятен надзор на диабета.

Инжектирането на инсулин става чрез захващане на кожна дипла с палец и показалец.

Инжектирането се прави в подкожната тъкан, като писалката и иглата се държат на 90о по отношение на повърхността на кожата.

След забождането на иглата буталото на писалката се натиска внималтелно и се изчакват минимум 10 мин, с цел да е несъмнено, че цялото количество инсулин ще се инжектира.

Инсулинът най-бързо се усвоява при инжектирането му в корема, по тази причина е желателно бързодействащия инсулин да се слага точно там – като се изключи диаметър от 2 см към пъпа.

Най-бавно инсулинът се усвоява при инжектирането му в бедрата и рекомендациите са дългодействащият или интермедиерен инсулин (т.е. вечерен инсулин, който всекидневно се прави в 22 ч.) да се инжектира във външната междинна трета на бедрото.

Свързани публикации.. Захарен диабет вид 1 и вид 2 – знаем ли какви са разликите? 0 Захарен диабет – сполучливото лекуване зависи от ранната диагноза 0 Какви инсулини се употребяват? 0

Понякога за по-голямо улеснение пациентите слагат инсулина в региона на ръката. Там усвояването му е по-бавно от това на корема, само че по-бързо от това на бедрата.

Въпреки, че това инжекционно място не се предлага в ежедневната процедура, то би могло да бъде опция за апликация на интермедиерния/дългодействащ инсулин.

Препоръчва се да се придържа към една и съща зона на приложение за другите типове инсулини, като се сменят местата на апликация.

Дозиране на инсулин

Хората със захарен диабет би трябвало да бъдат подготвени да поправят дозите на инжектирания инсулин съгласно стойностите на измеренета си кръвна захар, количеството на признатата храна (въглехидрати), физическа интензивност, както и положения с изменящи се инсулинови потребности (инфекция, стрес, гладуване). Предстои в детайли да разгледаме в идната публикация.

(3800)
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР