Захариева е най-богатият вицепремиер – хем си е купила 9

...
Захариева е най-богатият вицепремиер – хем си е купила 9
Коментари Харесай

Д-р Николай Николов, бивш шеф на комисията за конфликт на интереси, пред „Труд“: След 8 декември огласяват лъжливите декларации на властта

Захариева е най-богатият вицепремиер – хем си е купила 9 дка земи в Гърция и къща с двор в София, хем има 58 000 лева на влог. Колегата й Каракачанов също се е сдобил с ново жилище – сменил е остарялото от 100 кв.м. с двойно по-обширно. А министър председателят Борисов има 53 260 лева налични. Тези данни от декларациите на властта, оповестени на уеб страницата на Комисията за битка с корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), провокираха забележителен интерес. Обаче дали са правилни? Не се знае, защото още се ревизират, научаваме от доктор Николай Николов , специалист по тематиката, някогашен началник на комисията за спор на ползи.

– Представете си, господин Николов, че някой върховен държавен служител е написал в имотната си декларация някоя опашата неистина или нещо е премълчал, с цел да се изкара бедняк. Кога ще научим, в случай че е по този начин?
– Законът за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество влезе в действие преди 6 месеца и е в ход осъществяването му. Инспекторите на основаната с него комисия би трябвало до 8 декември да ревизират в кои от декларациите на лицата, заемащи висша обществена служба има противоречие с истината. Комисията разполага с инструментариум да ревизира банкови сметки, имотни регистри, данъчни бумаги и така нататък Декларациите, които би трябвало да ревизира, са 3 пъти повече от тези, които ревизираше по-рано Сметната палата. Пред нея стои същинско предизвикателство – не спазването на периода 8 декември, не! – а инспекцията за сходство на заявените или недекларирани активи в чужбина. След това на интернет страницата й ще се оповестят имената на лицата, при които е открито противоречие с истината и в какво се състои. Уточнявам: става дума не за всичките 130 000 хиляди чиновници на обществена служба, които са задължени от закона да заявяват имущество и спорове, а за към 10 000, чиято служба е висша.

– Ами с останалите към 120 000 чиновници какво е ситуацията? Ще научим ли кой от тях е измамник?
– Законът изисква инспекция и на техните заявления, само че по какъв начин да стане това ще се реши с разпоредба на Министерския съвет, която се разисква в този момент.

– Как „ ще се реши “? Пояснете.
– Наредбата би трябвало да даде разпоредбите за инспекциите на декларациите на тези към 120 хиляди чиновници на приблизително или ниско равнище, за които ме питате. Обсъжда се втори план. С сътрудниците от Института за съвременна политика представихме мнения както по първия, по този начин и по него. Той планува на инспекция да подлежат единствено декларациите на тези чиновници, във връзка с които има дисциплинарно произвеждане, сигнал за корупция или спор на ползи, или които работят в институции с висок корупционен риск. Това е позиция, която не може да бъде подкрепена, тъй като опонира на закона. Защото законът изисква цялостна инспекция на декларациите на лицата, заемащи висша служба – без никакво изключение! Проверката на тези към 120 000 заявления е пълномощие с материално правни последствия. Елегантното „ събаряне “ на условието за нея би било излизане от правата, дадени от изпълнителния орган от законодателя. Целта на закона е да противодейства на корупционните практики. Той не обгръща всички провомощия, с които страната разполага против корупцията. Извън полето му е основното – наказателното гонене за корупционните и други длъжностни закононарушения. Но законът регламентира 5 посоки на антикорупционна активност и едно от тях е инспекцията на подробните заявления на всички задължени лица. Не бива с наредбата да се възвръща остарялото състояние – когато беглите заявления, подавани по Кодекса на труда и Закона за държавния чиновник, лежаха по чекмеджета, без да се ревизират. Не може е разпоредба да се анулира закон! Непълноценната инспекция е близо до никаквата инспекция. Надявам се здравият разсъдък да надделее.

– Припомнете ни, господин Николов – кои са служителите, задължени да заявяват какво имат-нямат и пред кого подават своите заявления?
– Практически длъжен е целият държавен уред – без заемащите механически длъжности, че дори и лица от частния бранш. Законът разделя задължените на 2 огромни категории. Към лицата, заемащи висша обществена служба се отнасят всички народни представители, общински съветници, министри и зам.-министри, регионални и зам.-областни шефове, кметове и зам.-кметове, ръководители на организации, основни секретари на ведомства, шефове на териториални органи, основни архитекти на общини и региони, възлагащите публични поръчки, членовете на управителни и контролни органи на лечебни заведения, в това число частни, които получават обществено финансиране и други Това са общо към 10 000 души – измежду тях има такива, които са подавали годишни заявления пред Съдебната палата, а има „ нови “, които би трябвало да подадат встъпителни заявления. Техните заявления се одобряват и ревизират от КПКОНПИ, там е и производството по сигнали за спор на ползи. Що се отнася до останалите 120 000 служители, те са избрани в §2, ал.1 от закона.

– Какви са те, тия „ междинни “ и „ нисши “ служители?
– Експерти в администрации на законодателни, изпълнителни и правосъдни органи, управителни и контролни органи на сдружения с държавно и общинско присъединяване, ръководители на разпоредители с бюджетни средства – шефове на детски градини, учебни заведения и обществени домове, секретари на общини, кметове и кметски наместници, правосъдни реализатори, нотариуси и други Те подават декларациите си в органите, които са ги назначили или избрали и инспекциите им се правят от тях. Това са над 1000 контролни органа.

– Над 1000 органа! Да ме простите, но не е ли малко объркана тази система?
– Дори доста. Тя се дефинира като децентрализирана и е връщане обратно към неработещи модели, съществували до 2011 година особено в материята на спор на ползи. Над 1000 самостоятелни органа, в това число КПКОНПИ – това допуска всеки от тях да ползва закона, както той си го схваща и пояснява. Има висок риск другите практики, слабата подготвеност и конфликтът с непозната материя да създадат част от инструментите на закона неработещи. През май един министър вярно разпореди на назначените от него чиновници по §2 да подадат встъпителна декларация, в която да опишат цялото си имущество към датата на подаване, а различен министър от прилежащото министерство – да подадат декларацията в годишния й вид, в която да напишат какво се е случило с имущество им през 2017 година Възможно е в бъдеще, да вземем за пример, в случай че някой кмет или шеф на учебно заведение назначи непосредствен родственик на служба, за която той няма нужното обучение, способените органи – началникът на районно просветително ръководство или комисията към Общинския съвет да стигнат до противоположни заключения за това има ли, няма ли спор на ползи.

– Чиновници на разнообразни стъпала в йерархията се оплакваха, като попълняха декларациите, че им било мъчно, не разбирали какво да пишат в тях.
– Знам това, тъй като участвах като обучител в семинари по новия закон, попълването и инспекцията на декларациите. Първият проблем, който се очерта там, беше предстоящ – единствено за месец за първи път над 100 000 държавни чиновници трябваше да подадат на хартия и електронно декларация във тип на таблица, състояща се от 2 елементи, 9 раздела и акумулираща 40 обстоятелството. При това деклараторът отбелязва тези обстоятелства освен за себе си, само че и за брачна половинка, фактическия си съжител и малолетните си деца. Липсата на познания или писмени инструкции за попълването на декларацията беше съществено предизвикателство пред тези хора и институциите, в които работят.

– Предизвикателство ли? Наречете го „ обърквация “!
– Имаше проблеми, да кажем. Вторият го загатнах – че лицата по §2 следваше да подадат декларацията във встъпителния й вид – да посочат притежаваните от тях и от околните им активи към датата на подаването. Това се изисква от закона: да дадат „ картина “ на цялото си имущество все едно, че през днешния ден постъпват в служба – без да са задължени да сочат генезис на средства. Тази „ картина “ служи за съпоставяне по какъв начин се трансформира имуществото на служителя, до момента в който обитава във властта. Тя се съпоставя с годишните заявления и се прави извод има ли повишаване на имуществото и какъв е произходът на средствата за него. Уви, някои ръководители на администрации взеха решение, че би трябвало да се подадат годишни заявления за 2017. Така мъчно могат да се вършат заключения за вероятно корупционно държание.

– Кои са тия, дето се направиха на ударени?
– В множеството от централните ведомства декларациите се подадоха като годишни, а в множеството общини и териториални държавни органи – като встъпителни, според закона. Аз бих определил това като стъпка настрана, вместо напред – резултат от децентрализираната система. Но ще отбележа един позитивен факт. Хората, които участваха в семинарите, имаха ясно желание да подадат почтено и правилно декларациите си. Те множеството се оправиха с попълването им. Видях по какъв начин кметове в електронна таблица сочат в раздел 4-ти с акуратност до десети от % свои поименни акции, като вършат разлика кои са добити с покупко-продажба и кои от всеобщата приватизация. Искаха да попълнят декларациите си тъкмо, без да крият нищо – и то, с цел да изпълнят закона, а не от боязън от 300-те лева санкция за противоречие или неподаване в период. Апаратът на страната на приблизително и ниско равнище не е изумен всеобщо от корупция. На 90 – 95% от хората там и през разум не им минава да се обогатяват посредством обществената си позиция.

– Какво ви питаха най-често, до момента в който се мъчеха да си попълнят вярно декларациите?
– Питаха кои означават ли се в декларацията парцели и коли на брачен партньор, които не са съпружеска имуществена общественост? – отговорът е да, без значение дали са добити преди или по време на брака или с подаяние, или по завещание. Питаха по какъв начин се заявява апартамент, който е съпружеска общественост? – Описва се като местоположение и разгърната повърхност на 2 обособени реда в раздела за недвижимите парцели. На единия ред като притежател се отбелязва единият брачен партньор, а на другия – вторият. В графите „ идеални елементи “ и „ цена “ на двата реда се записва по „ 1/2 “ и половината от цената по документа за благосъстоятелност. Питаха още: Задължени ли са да съблюдават срокът за подаване на заявления, в случай че са в отпуск по майчинство? – Не. Трябва да подадат декларациите си до 1 месец от връщане на работа. И още: дали единствено депозитни сметки се заявяват, или всички и по какъв начин се пресмята 10 000 лева като аршин за обявление? Отговарях, че терминът „ депозити “ в таблицата, е стар. Актуалният от наредбите на Българска народна банка е „ платежни средства “. Всички типове сметки на декларатора и фамилията му вземат участие в калкулацията има или няма 10 000 лева – депозитни, разплащателни и други Те се заявяват на обособен ред за всяка сметка, в случай че общо на всички лица надвишават 10 000 лева Ако да вземем за пример членовете на фамилията имат 15 сметки, само че в тях общо няма 10 000 лева, те не подлежат на обявление.

– Леле! Сложно ми се коства. Но нали държавниците са по-умни… Аз не разбирам да вземем за пример и по какъв начин тия заплетени заявления ще спрат корупцията?
– Те са значими, тъй като са доста мощен знак за корупция. При задълбочена, а не официална инспекция парите с непостоянен, евентуално корупционен генезис, излизат. Несъответствие се установи освен, когато не е посочен някой новопридобит парцел или е забравена да вземем за пример продажба на автомобил. Несъответствие е налице и когато не е посочен произходът на средства за придобиване на апартамент – или е посочен, само че е подправен. Този извод се прави посредством съпоставяне на годишната декларация с предходните и с встъпителната, посредством разбор на данъчната декларация, от трудовото или служебно правно отношение. При противоречие от 20 000 лева сред имущество и законни приходи на заемащия висша служба, стартира произвеждане за гражданска конфискация – ревизира се съотношението сред имуществото и законните приходи за интервал от 10 година, с опция при необвръзка от 150 000 лева да се конфискува цялото добито за тия години имущество.

Нашият посетител
Николай Николов e роден през 1972 година в Ловеч. Магистър (1995) и лекар по право (2010) от СУ. Работил е като юрист на община, член на първия състав на Комисията за определяне на имуществото, добито от незаконна активност (2005 – 2010 г.), член и началник на на Комисията за спор на ползи (2011 – 2018). Адвокат. Член на Научно – експертния съвет на Института за съвременна политика. Автор на на пет монографии и над 40 публикации в наши и непознати научни списания – за гражданската конфискация, спора на ползи, декларирането на имуществото, административното право и развой.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР