Захари Вълчанов, майка му Богомила Данова (вляво) и третият член

...
Захари Вълчанов, майка му Богомила Данова (вляво) и третият член
Коментари Харесай

Работилницата за сапуни на семейство Вълчанови

Захари Вълчанов, майка му Богомила Данова (вляво) и третият член на екипа Тея Велизарова (в средата) трансформират правенето на сапуни от потребност и занимание в работещ бизнес

© Надежда Чипева [.] Още по тематиката
Аз съм единствено цвят виолетов

Биофермата Nature Lovе създава етерично масло и козметика от лавандула от две години
24 авг 2018
100% естествен бизнес

Три години след старта си " Сапунена работилница " към този момент създава 40 продукта и чака през 2018 година да реализира 250 хиляди лева доходи
23 мар 2018
" Хранкооп - София " откри магазин за натурална българска козметика

В комерсиалния обект са показани към 15 дребни български производителя
19 мар 2018 За гърба на Антропологическия музей в София е залепена постройка на Българска академия на науките, цялостна с лаборатории, чудати уреди и даже малко изненадващо – прохождащи бизнесмени. " Мирише на конкуренция ", усмихва се Захари Вълчанов, до момента в който катери тесните усукани стъпала до втория етаж. Там в стаи чартърен той и майка му Богомила Данова трансформират заниманието си да вършат домашни сапуни в бизнес.

Като за нас

Неволята учи. Така от една страна Вълчанов дефинира възникването на Miyava ( " Миява " ). Неговата сестра Мира (или Мия, както я назовават от дете) е алергична към " съвсем всичко " и фамилията й е насила да основава натурална домашна козметика, в това число сапуни. Майка му, ортодонт по специалност, опитва и с предписания, а откакто Захари Вълчанов приключва бизнес обучение, взема решение да трансформира потребността на сестра си и заниманието на майка си в работещ бизнес.

Решението му съответствува и с все по-популярната наклонност за здравословен метод на живот. " Забелязваме по какъв начин клиентите се майтапят, че в сапуна има повече неща за ястие, в сравнение с в храната ", изяснява той и прибавя: " Почти всяка съставна част в сапуна може да се яде. "

Така се основава Miyava – с лека заигравка на думи от глагола " мия " и от галеното име на Мира, с дребни упования и предпочитание просто да се направи първокласен артикул. Макар да стартира като занимание, то към този момент е надхвърлило тази фаза: " Взимаме го насериозно, само че я има страстта на занимание. Това, което на мен персонално доста ми харесва, е, че е доста друго от всичко останало, което вършим ", споделя Вълчанов, който другояче води профилирани компютърни курсове и намира пакетирането на сапуни за " извънредно отпускащо ".

Скромно начало

Две заплати - това е първичната инвестиция на фамилията. Не са теглили и не желаят да задлъжняват посредством заеми: " Докъдето ни стигнат силите, до такава степен. Цялата концепция за този бизнес е да сме самостоятелни, да можем сами да се показваме ", декларира Захари Вълчанов.

Най-много, разбираемо, отиват за ремонт на помещението. Но двамата регистрират, че лабораторията в постройка на Българска академия на науките е най-лесният и на ниска цена вид - за подобен вид произвеждане има прецизни условия за мястото, измежду които даже такива за боята и височината на таваните. За две години компанията съумява да излезе на нула, а продажбите през 2017 година съвсем се утрояват до 19 хиляди лева

Започват доскоро повече от две години, а на пазара са от октомври 2016 година Пътят от концепцията за бизнес до началото му е към четири месеца - относително бърз развой съгласно бизнесмените.

С сътрудници

Докато първоначално се концентрират върху правенето на лични сапуни, от " Миява " последователно уголемяват бизнес модела си в няколко направления, измежду които производството за четири външни компании. " Определено не стана, както си го представях. Постепенно ни откриват от ден на ден други компании, които желаят да произвеждаме за тях private label (частна марка - бел. авт.) и това е, което основно вършим сега ", изяснява Вълчанов.

Но бизнесът им включва и други действия - двамата провеждат любителски курсове за занаята. " Правенето на сапун става все по-популярно и от ден на ден хора опитват, макар че е рисково ", споделя Захари Вълчанов и прибавя, че концепцията за курсовете е сигурността при фенове.

Иначе за продажби разчитат най-много на мрежата от физически магазини, които оферират разнообразни натурални артикули. По-рядко получават поръчки от уеб страницата, само че следят забавна наклонност - по-голямата част от онлайн потребителите са мъже, които купуват цели подаръчни комплекти най-много към коледните празници. Декември е и обичайно най-силният им месец, а лятото - най-слабият сезон.
Miyava предлага 11 типа сапуни, измежду които подобен с козе мляко, а различен съдържа шест разнообразни етерични масла

Фотограф: Надежда Чипева
Осъзнават какъв брой нишов е техният артикул, по тази причина и пробват нови способи да усилят продажбите. В уеб страницата си партнират с още няколко производители на биокозметика, като продават и техни неща: " Препродаваме, тъй като множеството клиенти са запалянковци, които особено влизат за сапун. Но се опитваме да спечелим и тези, които влизат за различен артикул ", споделя Захари Вълчанов.

Бизнесът се самоиздържа от края на предходната година, въпреки че облагата към момента е минимална. През 2017 година продажбите са нарастнали съвсем тройно, достигайки 19 хиляди лева Прогнозите за тази година са още по-оптимистични, защото има растеж в производството.

Да си по-познат

За да нарастват продажбите, " Миява " счита, че би трябвало да се трансформира в разпознаваема марка измежду относително огромно многообразие от ръчно направени сапуни. Затова и съгласно Богомила Данова съществена инвестиция оттук насетне е популяризирането. " Ако имаме физическата опция да присъстваме на изложби, внезапно приходите стават доста огромни ", споделя тя. " Трябва да влагаме доста повече време за участия, с цел да ни научат хората ", безапелационна е Данова.

В момента за рекламата се грижи третият член на екипа - Тея Велизарова, която поддържа уеб страницата и обществените мрежи. Понякога разгласяват и видеоклипове. " Опитваме се да покажем на хората кой стои зад козметиката, тъй като това е нещо персонално, което се поставя на кожата, и е значимо човек да знае от кое място идва и да има доверие ", изяснява Захари Вълчанов.

Относно разнообразието - промишлеността с ръчни сапуни е лимитирана. Всеки артикул минава развой на узаконяване, по тази причина рецептите не се подменят. А регистрирането на нов артикул е скъпо и включва редица проби, което съгласно Захари Вълчанов е огромен хазартен риск, защото подхващат тези стъпки на сляпо, " без човек да знае дали в действителност ще се харесва, или няма да се харесва ". Започват с 10 сапуна, след това прибавят и още един към портфолиото, тъй че да имат подобаваща композиция за всеки сезон. В сапуните се употребяват единствено естествени съставки - разнообразни типове базови масла като зехтин, жожоба, кокос и така нататък, а ароматът идва от етеричните масла. В рецептите няма изкуствени оцветители, консерванти и други

От " Миява " са безапелационни, че се разграничават от съперниците си освен по качеството на суровините, само че и по външния тип на продуктите. Докато по-голямата част от този вид козметика залага на изчистен дизайн, с цел да се подчертаят продуктите, в " Миява " търсят салдото. Затова и оцветяват и вършат шарки на част от сапуните, въпреки че това в допълнение удължава индустриалното време.

Към непознатите пазари

Плановете за бъдещето не са свързани с отваряне на физически магазин или достигането на всеобщия пазар. По-скоро от " Миява " ще се стремят да изчистят две от главните спънки, които лимитират географски разпространяването на продуктите - цена и продължителност. В момента младата компания продава дребни количества в Катар и е в договаряния с китайски вносители.

Цената на биопродуктите обичайно е малко по-висока и въпреки да се пробват да е подобаваща за средностатистическия консуматор, признават, че продажбите са сложни. " Продаваме на малко по-високи цени, само че няма по какъв начин да я понижим, тъй като сортираме в действителност качествени артикули ", счита Богомила Данова. Тя изяснява, че за двете години произвеждане на сапуните цената на етеричните масла и на базовите първични материали се е качила няколко пъти.

Посочват, че има способи производството им да поевтинее - по-малко количество масла, по-ниско качество, импорт от по-евтини снабдители, защото сега всички артикули (без биозехтин от Гърция) се купуват от български производители, само че всичко това не дава отговор на философията им. " Ние се стараем продуктът да е доста първокласен. Концентрирани сме по-нишово - да е богат като състав ", безапелационен е Вълчанов.

Захари Вълчанов открива и различен проблем - цената им (5-8 лева на сайта) попада в някаква междинна класа за биопродуктите. " Купуват се доста евтини и доста скъпи неща, а ние сме някъде по средата ", споделя той и дава образец с един от продуктите, които вършат за външна марка - там цената е тройно по-висока.

Цената е съществена спънка и за външния пазар. В момента компанията продава дребни количества в Катар и е в договаряния с китайски вносители. От компанията следят, че артикули от български етерични масла като роза и лавандула се търсят, само че като висококласен, даже първокласен прочут артикул, до момента в който " Миява " занапред работи по това да е разпознаваема.

Другото главно предизвикателство е обвързвано с ароматизирането на продукта. Тъй като разчитат на чисти артикули, те не поставят парфюми в сапуните си, а по този начин ароматът се губи по-бързо. " Най-голямото предизвикателство е да се направи по този начин, че продуктът да е дълготраен, да е на ниска цена и да се създава в огромни количества за малко време, с цел да може бързо да се доставя. В момента това ни стопира да изнасяме в чужбина ", изяснява Вълчанов.

Имат желанието и да разпрострат портфолиото си. " Можем да вършим доста неща, имаме знанията и уменията за маски за коса, масла за тяло, балсами за устни. Почти всичко, което е натурално, можем да го вършим ", уверен е Захари Вълчанов. По този метод ще съумеят и да затворят цикъла от артикули - да вършат цели пакети и да доближават до по-голяма аудитория. Q&A

Кой е най-екзотичният артикул, който оферирате?
Имаме няколко екзотични - с същинско пасирано авокадо, с канела на прахуляк, с същинско кафе, с козе мляко.

А кой е най-купуваният?
Този с авокадо, масло от мента и деен въглен е най-харесваният.

Какви хора купуват продуктите ви?
Предимно младежи, заинтригувани от съставките - млади майки или бъдещи майки, които се грижат доста за себе си. Главната категория са 18-30-годишните. Първоначално тръгнахме с концепцията, че клиентите ни ще са основно дами, само че към този момент и доста мъже купуват.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР