Захари Карабашлиев във фейсбук:Снощи ми пратиха видеото на министъра на

...
Захари Карабашлиев във фейсбук:Снощи ми пратиха видеото на министъра на
Коментари Харесай

Захари Карабашлиев: Просто го приберете

Захари Карабашлиев във фейсбук:

Снощи ми пратиха видеото на министъра на културата. Изгледах го един път, два пъти... Не можех да допускам, че не е някакъв скеч, не намирах пояснение, което да не включва халюциногенни гъби, или мощна трева… Реших да не отвръщам първосигнално, преспах го, крещя си, като се събудя сутринта несъмнено няма да го има, ще е било някакво неразбирателство.Но не, не беше свалено, изгледах го още веднъж. Смях се, несъмнено, занимателно е. Но в този момент малко по-сериозно…



“Продължаваме промяната” пристигнаха с една доста елементарна формула, която звучеше почти по този начин: Във всяка една област ние ще проучваме какви са проблемите за решение и ще изберем най-подходящия претендент да ги реши. Дотук добре. Казах си — това е най-хубавата допустима тактика във всяко едно начинание в бизнес, в политика… Това обаче включва три съставния елемент:
а) образование;
б) опит;
в) експертиза.
И запитвам - кое от горните три притежаваше Атанас Атанасов(АА), с цел да бъде определен за този пост? Кое съответно нещо в неговото ви CV подсказваше, че той е наясно с който и да е аспект на бъдещата си трудова харатеристика, или сериозността на поста, който му е бил препоръчан? Образование, опит и експертиза — кое от тези три притежаваше АА, с цел да бъде министър на културата?
Как в действителност беше определен да бъде министър? Интересен ми е мисловния развой, който е довел до решението това симпатично лице да “отговаря” за културата в страната, тъй че с неговия автограф милиони и милиони държавни, европейски и други пари да бъдат разходвани в името на публичния интерес. Имаше ли това лице какъвто и да е потвърден административен опит? Управлявал ли беше хора, писал ли беше фактури, боравил ли беше със средства? Отделно, не стана ясно има ли АА каквито и да било знания в която и да било област на международната просвета, или пък знае ли кой кой е в храма на българската култура… Кой е, да вземем за пример Черноризец Храбър? Какво е общото сред Кирил и Методий и България? Какво знае за Варненското златно богатство, къде е град Сердика, с какво е прочут Кристо, а Георги Марков историк ли е, или дисидент; Иван Цанев стихотворец ли е, или драматург, какво е рисувал Иван Милев, какво и къде са събирали Братя Миладинови, къде е основал Иван Вазов “Под игото”, къде е заровен Левски… А нямаме и никаква визия до каква степен е осведомен със актуалната ни просвета. Това лице ли е лицето на българската просвета в този момент, когато, за разлика от други години има значително пари за похарчване? (Или... в действителност тук е заровено кучео?) Въобще… кой е виновен за инсталирането на този пластмасов министър? И по кое време най-рано ще си го приберете — понеделник, вторник, по кое време?
С две думи: “Продължаваме промяната” — почтено, не ви ли е неловко някак? Няма потребност от пояснения, просто го приберете, скрийте го, задоволително се съобразявахме, търпяхме, мълчахме, сакън да не се прецакат по-големите работи, само че в този момент просто го разкарайте, може да го оставите на стаж там в това министерство, да опакова колета, нещо такова…
Възможно е да съм ненужно недопечен към този прелестно изглеждащ човек. Някои ще кажат — има толкоз съществени проблеми за решение, културата към момента не е на античен ред. Но пък, в случай че културата към момента не е на дневен ред, защо ни е да решаваме всички останали проблеми изобщо?

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР