Захари Бахаров взе и Аскеер - след Икар- а, за

...
Захари Бахаров взе и Аскеер - след Икар- а, за
Коментари Харесай

И носителите на наградите Аскеер са...

Захари Бахаров взе и " Аскеер " - след " Икар " - а, за водеща мъжка роля за моноспектакъла " Чамкория " по романа на Милен Русков, режисура на Явор Гърдев в Театър 199 " Валентин Стойчев ".

Мария Стефанова увенча с " Аскеер " за водеща женска роля завръщането си след 25 години на сцената на Народния спектакъл " Иван Вазов " - в " Три високи дами " от Едуард Олби на Стефан Спасов.

" Не знаете какво благополучие е за мен да съм още веднъж измежду вашата бравурна младост, измежду вашия гений и благотворителност ", обърна се към сътрудниците си актрисата. Тя благодари на екипа на спектакъла и на Народния спектакъл.  " Поклон на прелестната аудитория и дано да пребъде българският спектакъл ", сподели още Мария Стефанова.

Театралните награди " Аскеер " бяха връчени за 28-и път нощес в Театър " Българска войска " на празненство по случай 24 май - Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност.

Церемонията беше под почетния патронаж на министъра на културата Боил Банов и на министъра на защитата Красимир Каракачанов. Празничният театър " Театърът - моята пристрастеност " беше по сюжет и постановка на Петринел Гочев.-->

" Хайдути доста, воеводи няма " , тъжно-иронично разяснява във видеоклипа, с който беше показан, Васил Михайлов , почетен с огромната премия " Аскеер - 2018 " за повсеместен принос към театралното изкуство.

" С наслада бих отстъпил място на младите, само че, до момента в който стартират да играят войводи, би трябвало да изиграят доста четници ", сподели още артистът. Той " призна ", че постоянно е желал да играе " дребния " човек, само че все са му давали функции на царе. " Човек и добре да живее, го докарва до повсеместен принос ", пошегува се с формулировката на оценката си артистът на церемонията. Той сподели, че има четири празника - премията, 24 май, 80-годишнината си и най-големия - турнетата из цяла България, където хората посрещат трупата на Военния спектакъл с доста обич, цветя и песни.

" NеоДачници " по Максим Горки на Иван Пантелеев в Народния спектакъл взе две статуетки " Аскеер " - за най-хубаво зрелище и за постановка.

При поддържащите функции спечелилите са в постановки на Бина Харалампиева - Ана Пападопулу за " Лисичета " от Лилиан Хелман в Народния спектакъл и Малин Кръстев за " Зимата на нашето неодобрение " по романа на Джон Стайнбек в Малък градски спектакъл " Зад канала ".

На " Аскеер - 2018 " " изгря звездата " на Веселин Петров - за функциите му в " Кралят eлен " по Карло Гоци на Анастасия Събева в Театър " Азарян " в НДК.

Марина Райчинова заслужи статуетката на Георги Чапкънов за сценография - за " Франкенщайн " от Ник Диър на Стайко Мурджев в Театър " София ". За музиката в представлението " Аскеер " получи Петър Дундаков.

За костюмография беше отличена Нина Пашова з а два спектакъла в Народния спектакъл - " Калигула " от Албер Камю на Диана Добрева и " Три високи дами ". Оля Стоянова взе премията за модерна българска драматургия за пиесата си " Цветът на дълбоките води ".

Студентите от трети курс в НАТФИЗ на проф. Атанас Атанасов забавляваха публиката, като редуваха попхитове с национални песни и скечове, с които въвеждаха другите номинации. Между най-смешните беше " спирането " на празничния театър от едноок театрален служащ, който се опитваше да спусне някаква чига. Все не успяваше и по тази причина повика на помощ собствен сътрудник - той пък с една ръка... В благодарствените думи на доста от наградените обаче имаше благодарност и за хората зад кулисите.

Паметта на отишли си през миналата година театрали беше почетена с видеоклип и овации - от цялата натрупа на сцената и всички присъстващи в залата, изправени на крайници.

По традиция празникът приключи с общо осъществяване от участници и посетители на химна " Върви, народе, възродени! ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР