Захара де ла Сиера е едно малко андалусийско градче с

...
Захара де ла Сиера е едно малко андалусийско градче с
Коментари Харесай

Чудо: Средновековна защита при обсада спаси цял град в Испания от COVID-19 СНИМКИ

Захара де ла Сиера е едно малко андалусийско градче с антична история, чието население е главно от хора на възраст на 65 години.

Ако си мислите, че едно сходно място би било опустошено на пандемията с COVID-19, грешите. Причината е, че локалният кмет е решил да употребява една средновековна техника срещу блокада, с цел да опази съгражданите си от заболяването.

Маври и християни са нападали Захара неведнъж през “Тъмните епохи “, като чак през 1812 година французите съумяват да завладяват селището, само че не и без да дадат големи жертви.

Причината се крие в това, че постройките се намират на върха на рид, свободният достъп елементарно се лимитира до едно-единствено място, а в града има цитадела, която пази популацията при инвазия.

На 14 март в Испания бе оповестено изключително състояние, откакто стана ясно, че пандемията ще удари с цялостна мощ страната, а още същия ден младият кмет на града Сантиаго Галван подхваща допустимо най-строгите ограничения, които му разрешава закона.

Той затваря всички входове на града, като слага единствено един контролно-пропускателен пункт, през който да се обезпечават ресурси, само че при “драконовски ограничения “ за стерилизация и сигурност.

И ето, че три седмици по-късно нямат нито един регистриран случай на болен от COVID-19 в градчето, макар че всекидневно умират стотици в цялата страна.

В околните градове и села не се радват на сходна орис, като даже към този момент има няколко десетки починали от заболяването единствено на няколко километра от Захара де ла Сера.

Въпреки строгия надзор на управата, локалните поданици съвсем единомислещо утвърждават ограниченията за сигурност.

“Няма нито една кола, която влиза в града без да се дезинфекцира “, споделя кметът Галван пред CNN.

Всеки понеделник се провежда група от санитари, които обхождат всичките 74 кв. км. на Захава, с цел да пръскат улиците с дезинфектанти, като не пропущат даже верандите на къщите.

Хранителният магазин в селището е наело две дами, които да правят доставки по домовете, с цел да оказват помощ на хората в опита им да останат вкъщи по време на рецесията. Самите те даже признават, че реакцията на хората е “невероятна “ и всекидневно описите с покупки се усилват.



Полагат се и всички нужни грижи за възрастните хора, които от дълго време е ясно, че са най-уязвимата група. Старческият дом в града приютява повече от 30 души, като всички техни потребности се покриват, както всекидневно.

Любопитно решение за по-младите е открито в две оборудвани коли със светлини и музика, които обикалят улиците, с цел да оферират развлечение за най-младите, които се принудени да стоят по домовете си, макар хубавото пролетно време на открито.

Но, както по целия свят, частният бизнес страда по време на изключителното състояние. Затова градоначалникът е провел локален фонд за поддръжка на дребните предприятия.



Целта е да се покриват разноските им за електричество и вода. В Захава има 19 ресторанта, които разчитат на туризма, само че сега претърпяват с помощта на солидарността на близките.

Сантиаго Галван признава въпреки всичко, че, в случай че обстановката продължи още дълго, тогава няма по какъв начин да не изиска помощ от Мадрид, тъй като, макар задругата, която царува в града му, няма по какъв начин бюджетът на хората да не се изтощи.

Той въпреки всичко се надява, че държавното управление ще се вслуша в критиците и ще предприеме ограничения, за обновяване на стопанската система.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР