Загубите за независимия културен сектор растат и вече доближават 18

...
Загубите за независимия културен сектор растат и вече доближават 18
Коментари Харесай

Загубите на свободните артисти наближават 18 млн. лв., сочи проучване

Загубите за самостоятелния културен бранш порастват и към този момент приближават 18 милиона лв., заяви за " Дневник " инициативната група, която изследва размера на вредите в тази сфера. В изследването са обхванати свободните актьори, музиканти, художници, уредниците на фестивали, на концерти, изложения, мениджъри и създатели от изпълнителските и образните изкуства, представители на свободните подиуми и разнообразни професионални организации. Всички те не са на щат в държавни или общински културни институти, а се самоосигуряват.

Първите междинни данни за загубите в този бранш бяха обявени на 26 март въз основа на анкета, попълнена за три дни от малко над 500 независими създатели и организации. Общата сума на загубите до месец юли 2020 година тогава бе изчислена на близо 7 милиона лв..

Новите резултати от изследването, в което са интервюирани още наранени актьори на свободна процедура, демонстрират, че размерът на направените досега разноски за несъстояли се културни прояви е 3 201 927 лева, а на предстоящите загуби до юли - към този момент 17 693 633 лева

Изчисленията са направени от инициативна група, която се управлява от специалиста в проучванията на процесите в културния бранш Нели Стоева, основен помощник в катедра " Културология " на Софийския университет " Св.Климент Охридски ".

Защо самостоятелният бранш в културата е най-ощетен

Културните институции бяха първите затворили порти още преди оповестяването на изключителното състояние. Театри, свободни подиуми, галерии, пространства за изкуство остават затворени, а редица фестивали се отсрочват за неопределени дати в бъдещето.

Преговорите на свободните актьори с Министерството на културата за търсене на избавителни ограничения започнаха на 27 март с онлайн конферентна среща. В нея взе участие и министър Боил Банов.

На втората онлайн среща, извършена на 31 март, той даде обещание да обезпечи спомагателни средства от държавното управление за зареждане на единствения фонд, с който министерството разполага - националния фонд " Култура ". В него би трябвало да се обособят две стратегии - обществена и структурна, които непосредствено ще поддържат финансово свободно практикуващите актьори и организациите, които са оперативните звена в културната стопанска система.

Министър Банов: Търси се решение, в това число и на европейско равнище

" Търси се решение за всички организации отвън държавния бранш, взаимно с други институции, в това число и на европейско равнище ", съобщи Банов. Той удостовери, че като най-спешна мярка все още може да бъде преструктурирането на Фонд " Култура " и основаването на стратегии за финансиране посредством него.

Допълнителният бюджет за просвета може да бъде обезпечен от неусвоените средства по структурните европейски фондове и от пренасочването на средства при преструктурирането на националния бюджет.

Днес работната група, основана от представители на Министерството на културата и самостоятелния бранш, би трябвало да предложи механизъм, по който нужните обществени и структурни ограничения да се прибавят като нови стратегии на Националния фонд " Култура ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР