Загубите, причинени от киберпрестъпления, достигат около 400 млрд. евро годишно,

...
Загубите, причинени от киберпрестъпления, достигат около 400 млрд. евро годишно,
Коментари Харесай

Емил Радев: Киберпрестъпленията причиняват загуби от около 400 млрд. евро годишно

Загубите, породени от киберпрестъпления, доближават към 400 милиарда евро годишно, като се чака до 2020 година да се утроят. Доскоро хората смятаха, че това е заплаха от бъдещото, само че последното изследване на Евробарометър от лятото на 2017 година демонстрира смяна в настройките по отношение на рисковете от новите технологии и интернет. Според 87% от европейците киберпрестъпността е значимо предизвикателство за вътрешната сигурност на Европейски Съюз. Това разяснява евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на почналия в Икономическия университет във Варна конгрес Innowave Pre Summit 2018, който е част от събитията на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в цифровата област.

Амбицията на уредниците е да се очертае визия за цифровата промяна на нискотехнологични промишлености като превоз, строителство, туризъм и в същото време да се форсира цифровото предприемачество в района.

„ Innowave Pre Summit 2018 е събитие, което се вписва в напъните ни да утвърждаваме Варна като цифров град. Вярвам, че със съдействието на държавния и неправителствения бранш имаме големия късмет да реализираме сериозен прогрес в тази посока”, разяснява кметът Иван Портних при откриването на форума. Участниците бяха приветствани и от регионалния шеф Стоян Пасев, който подчертава върху признатото законодателство за развиване на електронното ръководство у нас.

В качеството си на хазаин на форума ректорът на Икономическия университет проф. Пламен Илиев на собствен ред посочи, че висшето образователно заведение способства за цифровата промяна, развивайки отдалечената форма на образование.


В качеството си на преподавател на събитието Емил Радев разяснява редица аспекти на киберпрестъпността и ограниченията, които се подхващат на европейско равнище. „ Освен че нанася стопански и финансови вреди, тя може да наруши доверието в цифровата инфраструктура и новите технологии като цяло. Затова е значимо законодателството да бъде приложено на процедура. Нужно е да бъде усъвършенствано и засилено съдействието сред правоохранителните и правораздавателните органи. Изключително значимо е промишлеността да взе участие интензивно в използването на ограниченията за предварителна защита и следствията на киберпрестъпления. Трябва да отговаряме бързо на изменящите се киберзаплахи, без това да води до ненужни или прекомерно усложнени регулации”, посочи българският евродепутат.

Той приветства стартираната от еврокомисар Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През... към профила осведомителна акция измежду децата за рисковете в интернет пространството и очерта подхванатите от евроинституциите нови регламенти. „ Един от най-важните законови актове е влизащата в действие през този месец Директива за мрежовата и осведомителна сигурност. Тя е първото сходно законодателство в Европейски Съюз, като задачата е сериозната инфраструктура да може да устои на хакерски атаки, в това число и на тези, които са проведени от терористи”, изясни Радев. Той осведоми, че сега се разисква и Актът за киберсигурност, посредством който на европейско равнище би трябвало да се вкара скица за узаконяване на артикули, услуги и процеси на осведомителните и информационните технологии.
„ Заради множеството финансови закононарушения в онлайн пространството Европейската комисия предложи актуализация на Директивата за битка с измамата и подправянето на непарични платежни средства. Целта е да се отстранен оперативните спънки, които попречват следствието, повдигането и поддържането на обвинявания. Предвиждат се и механизми за повишение на публичната информираност по отношение на методите за машинация като фишинг или скиминг”, обясни евродепутатът.

Той подсети, че през последните шест месеца Европейската комисия пое освен политически ангажимент, само че и откри съдействие с промишлеността и излезе със серия от оперативни ограничения.

Емил Радев акцентира ролята на съдействието и обмена на информация сред страните в Европейски Съюз. „ Със своя Европейски център за киберпрестъпления Европол да вземем за пример подкрепя съдействието сред полицейските служби на страните-членки, координира взаимни интервенции, прави общоевропейски разбор на настоящите развития и закани от киберпрестъпността”, регистрира евродепутатът. Той означи още, че българското председателство на Съвета на Европейски Съюз работи интензивно по основаването на механизъм, който да разреши на страните от Европейски Съюз да засилят стратегическото и оперативно съдействие в региона на киберсигурността, в това число и посредством построяването на мрежа на националните екипи за реагиране при произшествия, свързани с компютърната сигурност.

Сред подхванатите от Европейска комисия значими законодателни начинания Радев означи и признаването на електронните доказателства, което е от основно значение за следствието и правосъдното гонене на причинителите на киберпрестъпления.

Кибертероризмът бе и във фокуса на проведената от евродепутата преди две седмици конференция в Брюксел, на която казусът бе дискутиран с присъединяване на представители на законодателни, правоохранителни и правораздавателни органи, на промишлеността, както и на неправителствения бранш.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР