Загубите преобладаваха на пазарите на акции в Западна Европа в

...
Загубите преобладаваха на пазарите на акции в Западна Европа в
Коментари Харесай

Загубите преобладаваха на пазара на акции в Западна Европа в сряда

Загубите доминираха на пазарите на акции в Западна Европа в сряда, откакто в миналата сесия затвориха „ на плюс “.

Инвеститорите ще следят от близко и с нараснало внимание новините за месечното съвещание на Федералния запас на Съединени американски щати (Фед), само че конференцията на ръководителя на регулатора Джером Пауъл ще се организира, откакто затворят пазарите в Европа, по тази причина най-вероятно решенията на Фед и изказването на Пауъл ще повлияят на фондовите пазари и облигациите в четвъртък.

По време на следобедната търговия в Европа доходността по 10-годишните облигации на Съединени американски щати внезапно се увеличи до 1.6762% и се задържа на това равнище до затваряне на пазарите на акции в Западна Европа.

В сряда министърът на опазването на здравето на Англия Мат Хенкок съобщи, че имунизацията, създадена от англо-шведската компания AstraZeneca против ковид COVID-19 е безвредна и регулаторните органи наблюдават всички последствия от нейната приложимост.

По-рано в края на предходната седмица редица европейски страни, в това число Германия, Франция, Италия, Испания, България оповестиха, че стопират имунизирането с препарата на AstraZeneca. Това се случи след известия за случаи на кръвни съсиреци след имунизацията.

По-късно Eмер Кук, изпълнителен шеф на Европейската организация по медикаментите (EMA), съобщи, че изгодите от имунизацията на AstraZeneca надвишават риска от странични резултати. В четвъртък ЕМА ще показа резултатите от лично изследване на сигналите.

Потребителските цени в еврозоната през февруари 2021 година са се нараснали с 0.9% в съпоставяне със същия месец на 2020 година, сочат окончателните данни на Евростат. Дефлацията на еврозоната също беше 0.9% през януари на годишна база. Обявените данни съответстват предварителната оценка, само че и с прогнозите на специалистите, интервюирани от Trading Economics. На месечна база, по отношение на предходния януари, потребителските цени са нарастнали с 0.2 на 100.

Поскъпването на храните, алкохола и тютюневите произведения се забави до 1.3% от 1.5% през януари. Цените на силата са спаднали с 1.7%, откакто се намалиха с 4.2% месец по-рано. Услугите са поскъпнали с 1.2%.

В 27-те страни-членки на Европейски Съюз цените са нарастнали с 1.3% на годишна база, откакто се покачиха с 1.2% месец по-рано. В съпоставяне с предходния месец цените в Европейски Съюз са се нараснали с 0.3%.

Най-силната дефлация в годишно изражение през февруари се следи в Гърция (-1.9%), Словения (-1.1%) и Кипър (-0.9%). Най-висок растеж на потребителските цени е регистриран в Полша (3.6%), Унгария (3.3%) и Румъния (2.5%).

В Германия инфлацията остана на 1.6%, във Франция - на 0.8%. В Италия нарастването на цените се форсира до 1% след 0.7% през януари. В Испания потребителските цени през февруари са спаднали с 0.1% на годишна база, откакто се покачиха с 0.4% месец по-рано.

Обемът на строителството в еврозоната през януари 2021 година се е нараснал с 0.9% спрямо предходния месец, а на годишна база е спаднало с 1.9 на 100, демонстрират оповестените от „ Евростат “ данни в сряда.

Данните за декември бяха преразгледани нагоре. Според ревизираните данни през декември размерът на строителството е намалял с 1.5%, до момента в който предходната оценка беше за спад на индикатора с 3.7%. В годишно изражение няма смяна, резервира се по-рано регистрирания спад от 2.3%.

В 27-те страни-членки на Европейски Съюз размерът на строителната продукция през януари е нараснл с 0.9% след спад с 1.3% месец по-рано. На годишна база индикаторът се е намалил с 1.8%.

Сред страните-членки на Европейски Съюз, за които са налични данни за януари, най-големият месечен растеж е регистриран във Франция (16.3%), Словения (8.4%) и Унгария (7.4%). Най-голям спад се следи в Германия (-12.2%), Словакия (-2.3%) и България (-1.3%). На годишна база най-забележимият спад на строителството е Словакия (-14.5%), Германия (-8.7%) и Австрия (-8.5%), а най-голям растеж е регистриран в Унгария (11%), Франция (4.3%) и Словения (4.2%).

Среди государств-членов Европейски Съюз, по которым имеются данные за январь, наибольший рост за месяц был зафиксирован во Франции (16,3%), Словении (8,4%) и Венгрии (7,4%). Наибольшее смъкване наблюдалось в Германии (-12,2%), Словакии (-2,3%) и Болгарии (-1,3%). В годовом выражении наиболее заметно темпы строительства снизились в Словакии (-14,5%), Германии (-8,7%) и Австрии (-8,5%). Самый высокий рост был зарегистрирован в Венгрии (11%), Франции (4,3%) и Словении (4,2%).

До обед общият европейски показател STOXX 600 се намали с 0.31%, а от националните измерители на „ сините чипове “ с максимален спад беше испанският IBEX 35 (-0.59%), следван от английския FTSE 100 (-0.36%), френския САС 40 (-0.12%), немския DAX (-0.10%). Единствен италианският FTSE MIB добави 0.05%. Следобед низходящият тренд се резервира.



Източник: MarketWath

От таблицата нагоре е видно, че с най-високо на ден покачване приключи испанският показател IBEX 35, а с най-голямо намаляване затвори английският FTSE 100.

Акциите на Bayerische Motoren Werke AG скочиха с 6.16%. Германският производител на коли съобщи, че чака мощно развиване на бизнеса през настоящата година и предвижда нарастване на облагата и маржовете преди налози за подразделението си за първокласни коли.

Като цяло пазарът на нови коли в Европа през февруари се намалява с над 20%, което не изненада наблюдаващите, поради това и акциите на главните производители не се трансформираха значително. Например книжата на Renault, френската компания регистрира максимален спад на продажбите, нарастнаха с 3.10%; на Volkswagen пък набъбнаха с 11.04% и се озоваха на върха на STOXX 600.

Пазарната стойност на Hargreaves Lansdown Plc е повишена с 1.45%. Компанията за капиталови услуги чака облагите преди налози да бъдат малко по-високи от прогнозите на анализаторите от 334 - 360 милиона английски паунда за фискалната година, която завършва на 30 юни.

Книжата на Ferrexpo Plc поевтиняха с 1.41%, макар че миннодобивната компания разгласи специфичен промеждутъчен дял от 39.6 цента на акция, а след време ще изплати още един транш, тъй че общият дял за 2020 година ще бъда в размер на 72.6 цента на акция по отношение на 19.8 цента година по-рано. Печалбата на Ferrexpo преди налози предходната година се е нараснала до 754 милиона $ от 501 милиона $ година по-рано.

Сред губещите бяха и акциите на немския осигурител Munich Re, които се намалиха с 2.23% след понижаване на приходите и увеличение на компенсациите по здравни застраховки.

В дъното на европейския показател на „ сините чипове “ спаднаха книжата на австрийската електрическа компания Verbund, които се намалиха със 7.90%, откакто предвижда спад на облагата за 2021 г.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР