Загубите от измами с банкови карти продължават да се увеличават,

...
Загубите от измами с банкови карти продължават да се увеличават,
Коментари Харесай

Загубите от измами с карти в Европа достигат 1.55 млрд. евро

Загубите от измами с банкови карти не престават да се усилват, защото незаконните групи вкарват нови способи за кражба. В резултат на това картодържателите в международен мащаб не престават да регистрират големи загуби от лъжливи действия с карти.

Данните, показани от Buy Shares, демонстрират, че загубите от измами с карти на Стария континент доближават 1.55 милиарда евро, като в Обединеното кралство са осъществени 45.36% от тях. Това прави 706.9 милиона евро. От показаните данни в Румъния се регистрира минимален дял в измамите – те са за едвам 2.9 милиона евро.

Изследването прави и обзор на разпределението на загубите от измами с карти, издадени в Обединеното кралство.

Отдалечените покупки съставляват максимален дял - 76%. От друга страна, картите, които не са получени, имат минимален дял от 1%.

Електронната търговия подхранва измамите с карти в Европа

Обединеното кралство регистрира най-вече случаи на измами, като се има поради, че това е един от значимите пазари на карти, основан на размери и стойности на картови транзакции. Високата стойност на измамата е резултат от високото равнище на потребление на карти за онлайн покупки.

От данните измамата с Card not Present (CNP) продължава да набира известност в интервал, в който множеството клиенти се отхвърлят от потреблението на физическите си карти и просто вкарват данните си, с цел да създадат покупка. Забележително е, че измамите с CNP стават все по-популярни с растежа на електронната търговия и нарасналата сигурност към други типове измами.

Един незабравим източник на измами с CNP са злонамерените стратегии и фишинг офанзивите, които стават все по-усъвършенствани. В Европа множеството карти се доставят с EMV чип, който изисква въвеждане на ПИН в терминала на търговеца за упълномощаване на заплащането. Въпреки това, ПИН не се изисква за онлайн транзакции, което съставлява съвършен вид за измамниците.

Освен измамите, произлизащи от възходящата електронна търговия, зараждащите и различни варианти за заплащане като безконтактно заплащане не престават да подтикват нововъведенията в незаконните групи. Въпреки това, безплатните способи за заплащане с карти също могат да доведат до наклонност към понижаване на измамите с карти.

Ролята на незаконните групи също заема централно място в възходящите измами с карти. Такива групи употребяват необятен набор от способи като събиране на данни, закани и ботове. Повечето групи са усъвършенствали изкуството на общественото инженерство и пробивите на данни, с цел да откраднат персонални данни. Откраднатите данни се употребяват за осъществяване на измами както директно, по този начин и индиректно, като осъществяване на неразрешени покупки онлайн. Личните данни също се употребяват за вдишване на акаунт или кандидатстване за кредитна карта на непознато име.

Как институциите се борят с измамите с карти

От позиция на пазара както доставчиците на платежни услуги, по този начин и операторите на схеми за картови заплащания са въвели необятна гама от принадлежности за сигурност и попречване на измами.

Тези функционалности включват токенизиране на карти, целящи да понижат равнищата на измами, както и предложение на нови функционалности за заплащане на портативни устройства, като мобилни телефони.

Банковите регулатори през последните години ускориха условията за сигурност на електронните заплащания като преразглеждане на Директивата за платежните услуги (PSD2). По-късно условията бяха преразгледани още един път, с цел да се усъвършенства надеждното засвидетелствуване на клиента и общите и сигурни отворени стандарти за връзка.

Освен това издателите на карти не престават да поддържат няколко противопоставяния, като програмен продукт, който може да оцени вероятността от машинация. Например огромна транзакция, настъпила на огромно разстояние от местоположението на картодържателя, може да наподобява подозрителна.

В този случай търговецът може да бъде ориентиран да се обади на издателя на картата за инспекция или да откаже транзакцията.

Както беше очебийно, повишаването на измамите с карти е нараснало от възходящото потребление на карти за заплащания. Повечето снабдители и банки обаче притискат потребителите към мобилни приложения, които са по-сигурни от уеб-базираните приложения за разплащане.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР