Загубите на НДК за периода на извънредното положение са големи-

...
Загубите на НДК за периода на извънредното положение са големи-
Коментари Харесай

Борислав Велков: Загубите за НДК са големи, ще излезем от кризата, вече се адаптираме

Загубите на НДК за интервала на изключителното състояние са големи- към 300 000 лева от пропуснати конгресно-конферентни събития и към 600 000лв. от културни и развлекателни събития. Междувременно се натрупват към 1.5 млн. лева отговорности, тъй като такава голяма и тежка машина доста мъчно можеш да я спреш. Неприятното е, че изпуснахме и евентуално събития, които бяха подготвени да подпишат за есента или за началото на идната година, които се отдръпнаха поради рецесията с ковид. Това разяснява в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия ръководителят на Съвета на шефовете на НДК Борислав Велков.

Той разгласи, че НДК е потърпевш от епидемията, само че си остава място за културно обединяване, културно другарство и то на няколко генерации. От тук насетне ни следва промяна, акомодация и готовност, означи още Велков. Той описа, че НДК ще направи опит да придвижи активността си навън. Платформа А6 е подобаваща освен за културни събития, само че и за конгресно-конферентни прояви, има покрив и това я прави самостоятелна от капризите на времето, само че в това време е навън и дава отговор на всички противоепидемични условия.

НДК изнася активността си навън посредством мултифункционална платформа

В съзнанието на хората ние сме културен институт и ще продължим да бъдем подобен, само че в последна сметка нашият статут е на комерсиално сдружение и ние трябваа да оцеляваме пазарно. Всички наши разноски идват от приходите, които генерираме и които ги няма сега, сподели още Велков. Той бе безапелационен, че този минус от близо 3 млн. лева не заплашва съществуването на НДК, само че единствено при едно изискване – в случай че доста бързо настъпи акомодация.

„ Нищо не е даденост сега, нито в България, нито по света- изключително в този бранш. Ние постоянно в региона на културата сме били дребен пазар и сме задължени даже в името на историята на НДК да го преведем през тази комплицирана ситуация- би трябвало да създадем вътре в НДК бърза административна промяна, да се усъвършенстваме, да променим метода на мислене, да станем самодейни към пазара. Съвременните модели на културен мениджмънт не изключват това, когато се вършат културни събития, те да са добре стопански обосновани, означи Велков. Според него НДК е огромна къща и постоянно има какво още да се усъвършенства в нея. Около 60% от НДК беше ремонтирано около Председателството. В момента преговаряме с Фонда на фондовете за огромен капиталов заем, с цел да превърнем дефекта от обстановката с ковид в резултат, да се ориентираме в новите условия и да създадем по-голяма инвестиция в тези пространства, които не успяхме да възобновим за Председателството. НДК се възползва и от мярката 60:40, която ни оказа помощ да съхраним екипа до този миг, сподели още Велков.

Борислав Велков: Пред нас стои доста тежко житейско и професионално изпитание
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР