Загубите на държавата ни от неустойки за концесията на находището

...
Загубите на държавата ни от неустойки за концесията на находището
Коментари Харесай

Румен Петков: Държавата губи 150 млн. долара от концесията на газовото находище край Варна

Загубите на страната ни от неустойки за концесията на находището на природен газ в 12-милната зона в морето край Варна са от порядъка на 150 млн. щатски $, в които се включват и невнесени концесионни такси към Министерството на енергетиката. Това разяснява във Варна ръководителят на партия АБВ Румен Петков, съобщи „ Фокус “.
Според Петков по предложение на народните представители Таско Ерменков и Жельо Бойчев в Народното събрание е била гласувана лобистка законодателна смяна за цялостната либерализация на електроенергийния пазар, която обаче е в ущърб на държавния интерес що се отнася до добива на природен газ и режима на издаване на лицензии.
„ Това е активност, която е от извънредно значимо значение освен за България, а и за сигурността на доставките на природен газ за Централна и Източна Европа. Тя е напълно в ущърб на държавния интерес “, разяснява Румен Петков и добави, че в тази ситуация издадената лицензия е само и единствено за рандеман на природен газ в икономическата зона на Черно море.
Понастоящем концесионерът „ Петрокелтик “, който е регистриран на Каймановите острови, т.е. в офшорна зона, е с неразбираема благосъстоятелност на капитала. „ През ноември 2017 година с писмо до Министерството на енергетиката концесионерът е декларирал, че не е в положение да добива повече газ. С това всички уреди би трябвало да преминат безплатно в ръководство на страната “, съобщи Румен Петков. Според него концесията се експлоатира по непрофесионален метод и води до загуби на подземни благосъстояния, в това число и на директни вреди посредством несъблюдение на минималния годишен рандеман.
По думите му концесионерът не съблюдава екологичните правила с изхвърляне на отпадните води със наличие на цианид, кадмий, олово, арсен в икономическата зона на Черно море с всички последици от това. „ Ние настояваме първо Министерството на околната среда да направи доста сериозен разбор в какво се показва смяната в закона “, сподели водачът на АБВ. Той добави, че в таблица за отпадните води за предходната година е посочено, че пречистената вода редовно понижава. По думите му в същото време логиката на подобен вид действия с намаляването на размера на газта под морското дъно е да се усилва размерът на водата. Румен Петков сподели още, че ръководителят Държавната комисия за водно и енергийно контролиране Иван Иванов би трябвало да ревизира капитала на сдружението.
Държавният орган би трябвало да установи, че компанията не дава отговор на условията за бистрота на капитала, тя е с неразбираема благосъстоятелност и не може да се подсигурява положението на околната среда в региона на нос Галата. От АБВ ще упорстват Министерство на енергетиката неотложно да предприеме всички дейности, с цел да може това газонаходище, въз основата на прекратената концесия с „ Петрокелтик “ да бъде трансферирано на 100% на държавното сдружение „ Булгартрансгаз “. „ Ако ние желаеме фактически като страна да покажем дарба да изпълняваме авансово поети стопански задължения, които засягат огромна част от Европа, Министерство на енергетиката би трябвало да предприеме това деяние неотложно “, сподели още по тематиката Румен Петков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР