Загубите на череши в Кюстендил и Казанлък ще са много

...
Загубите на череши в Кюстендил и Казанлък ще са много
Коментари Харесай

Огромни загуби на череши заради обилните дъждове

Загубите на череши в Кюстендил и Казанлък ще са доста поради изобилните превалявания около брането. Това сподели доцент доктор Сава Табаков, учител в Катедрата по зарзаватчийство в Аграрния университет в Пловдив, във връзка със положението на овощните култури след изобилните превалявания и градушки през последната седмица.

„ В региона на Кюстендил сега преваляванията са постоянно събитие и там загубите ще са огромни от напукани и изгнили череши. По високите места в казанлъшкия район също мисля, че черешоберът е спрял поради доста интензивните дъждове. Така че ще има загуби от неприбрана продукция “, разяснява доктор Табаков, представен от " Фокус ".

Той изясни, че на местата, където е имало градушки, нещата не седят добре.

„ Неприятно е за производителите, само че тази продукция ще става единствено за преправка, в случай че има загнивания и други нарушавания на целостта на плодовете. Поройните превалявания също не са удобни и без градушка, защото тези интензивни валежи предизвикват внезапно преовлажняване на почвата, краткотрайно кореновата система остава без О2 и при по-чувствителните типове като праскова, череша, бадеми може да се стигне до загиване на дърветата. Където се случи да се задържи повече вода, там може да има проблеми с живота на растенията. Късните череши също страдат от по-големите количества дъжд, защото намокрянето на зрелите плодове води до напукване и гниене. Подобно е ситуацията и при ягодовите плодове, при вишната. Така че има проблеми. Но тъй като дъждовете в този момент са доста местни обща картина не може да се направи. Който бъде изумен от градушка и интензивни дъждове, има проблеми, а тези, които не са изумени – не престават напред. Общо взето, тази година плодовете са малко – в резултат на пролетта няма праскова, нектарина, кайсия “, сподели още доктор Табаков.

Той посочи, че за тази година към този момент се чакат най-големите реколти от ябълки.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР