Загубихме 4 месеца в правене на нищо. Имам чувството, че

...
Загубихме 4 месеца в правене на нищо. Имам чувството, че
Коментари Харесай

Големите в бизнеса с горива упрекват държавата в бездействие и се опасяват от сепаратизъм

„ Загубихме 4 месеца в правене на нищо. Имам възприятието, че ще загубим още два правейки още повече нищо “. Така новият ръководител на Българска петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев разяснява дейностите на Министерството на стопанската система по законодателното и нормативно споразумяване на бизнеса с горива, съобщи сътрудник на.
„ От една страна имаме Закон (Бел.ред.: Законът за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис – така наречен закон загоривата, който не може да влезе в действие, без да се обнародва наредбата за използването му и на пракитка е отложен), въпреки това чакаме Наредба. Наредбата към сегашния закон е няколко пъти обсъждана, подлагана на обществено разискване и единствено да бъде оповестена. Г-н министърът, доколкото съм осведомен желае една необятна маса, на която всеки да си сложи болките, единствено че на мен ми намирисва малко на фракционизъм. Защото ще се върнем отново в изходна позиция – „ абе най-добре да няма закон “, разясни Терзиев и изрично съобщи, че закон би трябвало да има.
Помолен да конкретизира кого подозира в фракционизъм, той отговори – „ тези същите, които доста обичат да висят под прозорците на премиера - няколко индивида желаят да наложат силата на малцинството “. Терзиев показа, че когато води разговор с сътрудници - съперници на закона постоянно в края на диалога установявал, че те са се срещнали със закона от медиите, а не от Народното събрание и Държавен вестник. „ Имам своите терзания и подозрения, че повече е говоренето и повече са страховете по закона, в сравнение с същинските проблеми “, разяснява той. Според него при подобен тежък закон с толкоз доста наранени лица несъмнено има нужа от изключения, само че би трябвало първо да се видят тези потребности при директното му използване.
За страховете на така наречен дребни търговци Терзиев е безапелационен, че „ в случай че и през днешния ден дребните търговци желаят по-ниски банкови гаранции и занижени условия за капитал за бензиностанциите, то те не са чели закона с неговото изменение от 24 януари 2019 година “. Той напомни направеният поклон – ние казахме, вие се регистрирайте, само че банковите гаранции няма да са на бензиностанция, на бройки бензиностанции, а просто една сума, съгласно санкцията за некачествено гориво, която варира сред 10 и 50 000 лева „ Ако една бензиностанция няма банкови гаранция в размер санкцията, която може да понесе за некачествено гориво, то защо друго да има “, недоумява ръководителят на БПГА.
„ Ние от позицията на виновен секторен състезател казахме по този начин – най-малко едни 20 000 лева гаранция да има - не на всяка бензиностанция, тъй като приехме хипотезата, че не може по едно и също време на 10 или 100 бензиностанции да има съответни проблеми, само че някой в случай че продължава да твърди, че законът нарушава равноправието и дребните търговци са ощетени, аз не считам ", добави Терзиев.
От своя страна министърът на стопанската система Емил Караниколов отхвърли ръководеното от него ведомство да е бездействало. 
„ Няма по какъв начин да не е работено 4 месеца, на следващия ден имаме публична среща с всички заинтригувани страни. Работено е - има текстове, има дадени оферти, администрацията ги е анализирала и на следващия ден започваме разискването. Срокът за наредбата е 28 юли, разчитайте, че ще бъде спазен. Ще има и публично наказание “, съобщи пред публицисти той. Уверявайки, че министерството не е пропиляло 4 месеца той съобщи – „ ние сме работили, всички заинтригувани старни са внесли оферти, т.е. в случай че някой не е работил, не е при нас “.
Запитан по кое време ще има нов зам.-министър на мястото на подалия оставка поради Апартаменатгейт , Караниколов разясни, че министрите не назначават заместниците си, това се прави от премиера и че за момента била разпределена работата, тъй че работата да върви. Относно оставката на земеделския министър Порожанов той разяснява, че е израз по какъв начин ГЕРБ отстоявали европейските полезности – „ извънреден специалист, само че това е персонален акт.. по този начин или другояче ГЕРБ демонстрират своите европейски полезности – даже да има подозрение за нещо, те подхващат тези дейности “.
„ Администрацията е работила и всичко им е изпратено и като оферти, даже имаше импортиран съвсем нов закон, който също е оценен и име изпратен. Разбира се доста от нещата в този нов закона не са нормативно издържани, нов последна сметка аз мисля,че бързо може да се вземе решение, тъй като този закон е за бизнеса “, съобщи министърът и добави, че няма да пусне никой да излезе от срещата на следващия ден до момента в който не си свършат работа по наредбата Той отхвърли да заяви преди утрешната среща какви текстове ще съдържа наредбата по закона за горивата, само че сподели, че са правени оферти от земеделците и дребни търговци.
Запитан защо ще упорства на утрешната среща ръководителят на БПГА Живодар Терзиев е безапелационен: „ Аз нямам тематика, която да би трябвало да вземам решение на тази среща при министър Караниколов, с изключение на срочно и неотложно обявяване на Наредбата, което да даде началото на тримесечния период за започване на регистрацията по закона. В противоположен случай, не го ли създадем, даденият период от Народното събрание е 28 юли. Имаме 3 месеца, в които лицата би трябвало да изпълнят съответните задължения, поправете ме само че ние отидохме на локални избори съвсем. Колкото по-срочно го създадем, толкоз по-добре “. По мотив декларираното от министър Караниколов, че към този момент имало съвсем подготвен нов вид на закона, който би трябвало да е даден за разискване, Терзиев съобщи, че не е виждал тези промени.
В отговор на журналистически въпрос по какъв начин БПГА ще спре „ още два месеца правене на нищо “, Терзиев съобщи – „ надяваме се първо да бъдем осведомени с новия зам.-министър, който отраслово би трябвало да дава отговор за междуведомствената комисия, за закона и надлежно всички проблеми да минават през него. Ние сега нямаме отраслов зам.-министър, което си е проблем ".
По думите му отлагането на Наредбата значи „ неспособност да стартира битката със сивия бранш, който може би в действителност е на съществени проценти “.
Според Тихомимр Безлов от ЦИД, сивият бранш в сектора е сред 15 и 30%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР