Загуби за стотици хиляди левове отчита бизнесът в пограничните общини

...
Загуби за стотици хиляди левове отчита бизнесът в пограничните общини
Коментари Харесай

Огромни загуби отчита бизнесът в пограничните общини в област Кърджали

Загуби за стотици хиляди левове регистрира бизнесът в пограничните общини в област Кърджали след въвеждане на ограниченията против Covid-19.

Затворените гранични пунктове с Гърция и последвалите карантинни ограничения се отразяват отрицателно върху развиването на локалната стопанска система. Това се отразява и на хората от двете страни на границата, които обичайно пътуват до околните обитаеми места за извършване на покупки и туризъм, оповестява БНР.

Хасан Азис: 41% по-малко са приходите на общините по време на пандемията

Кирково е първото обитаемо място след граничния пункт "Маказа ". Разстоянието до най-близкия гръцки град е единствено двайсетина километра. До преди пандемията от корона зараза Кирково беше една от най-бързо разрастващите се общини в област Кърджали. За малко време се появиха казина, хотели, заведения за хранене и магазини. Основни клиенти бяха гърците и на тях разчиташе локалният бизнес. Сега те заобикалят да посещават региона, описа предприемачът Владимир Иванов.

Той поддържа търговски връзки с гръцки сътрудници. Въведената от страната седемдневна карантина не се отнася за неговите водачи, само че все пак има доста компликации. Заради корона вируса сега търговията върви онлайн. Но гръцките клиенти, които поръчват стоките си по този начин, са по-малко от 20 на 100 спрямо преди.

Владимир Иванов не има вяра, че обстановката ще се промени при отпадане на карантинните ограничения от страна на Гърция – нещо, което се чака да стане от 15 юни. В региона на Кирково даже се приказва, че ограниченията ще продължат и след тази дата. Според него настройката към извършване на покупки и пътешестване към този момент ще е друга. Предприемачът счита, че провалите от Covid-19 ще са по-големи за бизнеса от другата страна на границата.

Въпреки загубите от стотици хиляди левове поради пандемията, в Кирково продължава да се строи – нови
казина, хотели и заведения за хранене.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР