Загуби за над 1 млн. лв. и заплаха за националната

...
Загуби за над 1 млн. лв. и заплаха за националната
Коментари Харесай

Кабеларки: ГДБОП застраши националната сигурност и нанесе огромни щети на тв бизнеса

Загуби за над 1 млн. лева и опасност за националната сигурност в пограничните региони са резултатите от показната акция на ГДБОП и Жандармерията против кабелните оператори „ Кабел Сат Запад “ и „ Вайтъл “, осъществена на 13 юни т.г. Това оповестиха притежателите на телекомуникационните компании, които оперират в Югоизточна България повече от 25 години и бяха директно наранени от репресивните дейности.

Дружества имат мрежи в погранични региони и обитаеми места на границите на България с Гърция и с Македония.

С спиране на сигнала в мрежата, популацията в района е останало освен без интернет, само че и без стационарни гласови телефони, които тук-там са единствената допустима връзка със незабавния телефон 112 и за подаване на сигнали към Министерство на вътрешните работи, Бърза помощ и при всевъзможни публично рискови произшествия.

Това са региони, в които тук-там липсва сигнал на мобилни оператори или е слаб и неустойчив, а са в непосредствена непосредственост до границата, което има директно отношение към националната сигурност, безапелационни са кабелните оператори.

Те отхвърят изказванията, че е конфискувана единствено техника за разпространение на ефирен сигнал, защото технологията на кабелните мрежи е такава, че по един кабел текат, както телевизионните сигнали, по този начин и интернет и стационарните телефони.

Отнетата техника е нарушила цялостното действие на мрежата и е прекъснала всички предоставяни в услуги.

„ На процедура се случи по този начин, че с неразбираеми причини бяхме оповестени на „ публично рискови “, а акцията на ГДБОП директно заплаши националната сигурност на страната “, декларират операторите.

Иззета е инсталация, сървъри, излъчватели и приемници за доставка на интернет, както и измервателна инсталация за поддържане на кабелната инфраструктура. Пряко наранени и без достъп до интернет са оставени „ Пожарна отбрана “ в Гоце Делчев, МБАЛ „ Св. Иван Рилски “-Дупница, МБАЛ „ Св. Иван Рилски 2003 “-Дупница, МБАЛ „ доктор Никола Василиев “ – Кюстендил, общински и регионални администрации, санаториуми, учебни заведения и детски градини, както и голям брой семейства в района.

„ Към момента финансовата загуба от иззетата техника възлиза над 1 млн. лева, а моралните вреди и породен стрес са големи “, съобщи Вилимир Алтънов, притежател на „ Кабел Сат Запад “.

По думите му спомагателен потрес у чиновниците на фирмите и инцидентните минувачи е провокирало наличието на Жандармерията, която се употребява за битка с всеобщите вълнения.

Десет дни по-късно сдруженията към момента не са получили и наложителните констативни протоколи, в които да са посочени нарушаванията, които се твърди, че са осъществени.

„ Уважаваме труда и правата на всички участници в процеса на основаване на телевизионно наличие. Ето за какво, в никакъв случай не сме си разрешавали да търсим или предоставяме забранен достъп до тв наличие “, съобщи Алтънов.

Според него тези връзки би трябвало да се вземат решение по пътя на комерсиалните сделки, при допустими условия за всички участници в процеса, а не със сигнали за „ закононарушения “ и заличаване на телекомуникационна инфраструктура. Според фирмите, „ хвърлените “ в медиите числа и обстоятелства като породени вреди за над 10 млн. лева за 2 месеца и 700 000 клиента в „ сивия бранш “ са погрешни и неточни и задачата им е само да бъдат оправдани показните дейности. Цялото население на районите, в които оперират фирмите е в пъти по-малко, а за телевизия се заплаща от домакинство, а не от човек.

Справка в страницата на Европол, сочи, че направената инспекция в България е била за нелегално разпространение на IPTV телевизия и на телевизионно наличие посредством мобилно приложение, които нямат никакво отношение с разпространението на интернет и телевизионни стратегии по кабел, какъвто е бизнесът на операторите в Югозападна България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР