Загуби за милиони и заплаха от фалити заради коронавируса и

...
Загуби за милиони и заплаха от фалити заради коронавируса и
Коментари Харесай

Вижте какви са загубите за бизнеса заради пандемията от коронавирус

Загуби за милиони и опасност от банкрути поради ковид и у нас, предвижда бизнесът. Стотици анулирани туристически резервации, понижени доставки на артикули и първични материали и затворени културни институции са първите резултати от епидемията върху българската стопанска система, споделя Нова телевизия.

Транспортът е един от първите браншове, които усети удара на ковид у нас. Спадът в производството и доставките на първични материали и артикули, както и цялостната непредвидимост по пътищата за превозвачите, към този момент натрупа съществени загуби за сектора.

Haмaлявaт и тъpгoвcĸитe cдeлĸи cъc зaceгнaтитe дъpжaви, a нaй-големи вреди ce oчaĸвaт в ceĸтopитe нa тypизмa, инфopмaциoнните тexнoлoгии и eлeктpoниĸaта, както и cвъpзaнитe c aвтoмoбилнaтa индycтpия пpoизвoдcтвa.

В последните дни телефоните в туристическите организации звънят по-скоро за анулация на пътувания, в сравнение с за резервации. В един офис на туроператор всеки ден най-малко 80 екскурзии са анулирани.



Най-видимият удар сега е върху пролетната стратегия за екскурзии от и до страната. Хотелите по морето също към този момент усещат негативите от ковид. Ранните записвания за летния сезон, които обичайно не престават до края на март, сега на процедура са замразени. Най-сериозно това се усеща при немските туристи. Това слага под въпрос летния туристически сезон, в който обичайно се натрупат към 70 % от приходите в бранша.

Спад при пътуванията регистрират и самолетните компании.

Психозата от разпространяването на короновируса води до отвод от пътувания и до дестинации, в които даже не е регистриран ковид. Това може да докара освен за загуби, само че и до редуциране на чиновници и даже банкрути, предизвестяват от сектора.

На ръба към този момент са и ресторантьорите. Още в първите дни на доказани случаи на ковид у нас те регистрират сериозен спад на клиентите в заведенията. Масово се анулират плануваните фамилни празници и се изтегля платено капаро. От сектора не изключват и всеобщи банкрути. И желаят финансова помощ от страната.

Загуби към този момент натрупат кина, театри, галерии и други културни институции, които са затворени за аудитория от дни. Посещенията във фитнесите и спортните зали също леко понижават. А запитванията за заледяване на абонамента при към този момент закупени месечни карти – порастват.

Във фитнес залите са взимат спомагателни хигиенични ограничения. Затова от сектора приканват да не се стига до суматоха и затваряне на спортните зали.

Около 60% от износа на България е към страни от Европейски Съюз. Затова всяко блокирано произвеждане в страна-партньор се оказва удар и върху нашата стопанска система, пресмятат от Асоциацията на индустриалния капитал.

Засега недостиг на артикули у нас няма. Търговците на техника настояват, че към момента съумяват да зареждат стока защото поръчките са направени още преди половин година, когато фабриките в Китай са работили с цялостна мощност, а и в Европа има доста буферни хранилища. Ако рецесията обаче продължи – до два месеца доставките могат съществено да намалеят.

Не е изключено търговците да натрупат загуби и поради по-малкото покупки, които потребителите вършат по време на рецесия, предизвестява бизнесът. Дефицит на хранителни артикули, в това число и на такива от първа нужда, не се чака, предизвестяват търговците. В логистичните центрове на всички огромни вериги има задоволително артикули, които ще бъдат ритмично зареждани. Така че потребност от презапасяване с храни и медикаменти не са нужни.



Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния китайски ковид в действително време:

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР