Загубата на воювани с десетилетия човешки права бе основна тема

...
Загубата на воювани с десетилетия човешки права бе основна тема
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Губим човешки права, отвоювани с десетилетия

Загубата на воювани с десетилетия човешки права бе съществена тематика на диалога на „ Дондуков “ 2 сред вицепрезидента Илияна Йотова и комисаря по правата на индивида към Съвета на Европа Дуня Миятович. Това оповестиха от прессекретариата на президента. „ Наблюдавам абсурд – колкото повече структури за отбрана на правата на индивида се основават, толкоз повече като че ли са проблемите пред тях. Самите ние постоянно се отхвърляме от правата си “, уточни Илияна Йотова. „ Има доста внезапно връщане обратно от общоприети демократични полезности “, съобщи от своя страна Дуня Миятович. Двете акцентираха значимата роля в дебата за отбрана на човешките права на политиците, интернационалните организации, неправителствените организации, медиите.
Вицепрезидентът и комисарят по правата на индивида приказваха за аргументите, породили тази наклонност. Част от тях са свързани с икономическите проблеми и неналичието на съответен отговор от страна на държавните управления на рецесията през 2008-2009 година, дефицитът на изострена сензитивност у страните към правата на най-уязвимите, честото потребление на реторика, ориентирана против човешките права. „ Вместо работещи решения се даде опция за избуяване на ксенофобска и популистка реторика и напредък на радикални партии “, съобщи вицепрезидентът. Подчертана беше нарасналата податливост към безапелационното отменяне на другите.
Илияна Йотова и Дуня Миятович бяха безапелационни, че европейските институции не са съумели да основат работеща политика за справяне с миграционната рецесия и това е една от главните аргументи за потъпкване на човешките права.
Във фокуса на диалога беше и тематиката за правата на дамите и насилието върху тях. Изтъкнато бе, че след толкоз огромен напредък в извоюването на повече права за дамите през днешния ден все по-често се чуват реплики, че дамите би трябвало да си стоят вкъщи, да се отдадат на развъждането на деца и домакинската работа. Общо бе мнението, че битката за правата на дамите не би трябвало да бъде единствено тяхна, а на всички представители на обществото. „ Особено внимание би трябвало да се обърне на казуса с насилието върху дами, освен това освен когато се случи непоправимото. Освен решителните ограничения и безкомпромисните дейности на институциите, на първо място е нужна изострената сензитивност на обществото “, посочи Илияна Йотова.
Вицепрезидентът Йотова и комисар Миятович разискаха и постмониторинговия разговор, на който е подложена България в Съвета на Европа. Илияна Йотова още веднъж акцентира, че наблюдението би трябвало да бъде прекъснато, тъй като е остарял и неработещ механизъм. Вицепрезидентът изрази противоречие във всеки идващ отчет да се прибавят нови критерии. Следващият отчет за България би трябвало да бъде прегледан в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа през юни 2020 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР