Загубата на Националната електрическа компания (НЕК) за 2018 г. може

...
Загубата на Националната електрическа компания (НЕК) за 2018 г. може
Коментари Харесай

Загуби до 1 млрд.лв за НЕК за 2018 г. прогнозира Румен Петков

Загубата на Националната електрическа компания (НЕК) за 2018 година може да стигне до 1 милиарда лева Затова предизвести ръководителят на АБВ Румен Петков по време на интернационален енергиен конгрес " Енергетика, стопанска система, сигурност - настоящи измерения ".

Той упорства за построяването на АЕЦ " Белене " и доставка на газ от Русия , през България и за Европа.

Шефът на АБВ напомни за продажбата на Мини Марица Изток 1 и Мини Марица Изток 3 от държавното управление на Иван Костов при условия на директно посягане върху българския обичай и стопанска система.

" Ние като страна удряме " Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 " за сметка на големи пари, които изсипваме в " Топлоелектрическа централа Марица Изток 1 " и " Топлоелектрическа централа Марица изток 3 ". Загубата на НЕК за 2017 година единствено от тази скица отиват на 600 милиона лв., а за предходната година могат да доближат до 1 милиарда лева " , акцентира Петков.

Той означи, че вместо да имаме работещи мощности на 3 и 4 блок на АЕЦ " Козлодуй " и АЕЦ " Белене ", продължаваме да сме разколебани по кое време, по какъв начин и с кого.

" Наслушахме се на заклинания по какъв начин " Син поток " няма да стане, по какъв начин " Южен поток " няма да стане и по какъв начин " Турски поток " е нечиста сделка. Днес се постанова да се борим не за директната доставка и да сме горди с това, че има някаква опция България да заплаща такса за транспорт на Турция за съветски газ ", неудовлетворен е Румен Петков.

Петков разясни, че главната цел на АБВ е да се направи експертен разбор на положението на системата , с който да се предложат хрумвания за отстояването на България като основен фактор в енергийната сигурност на района.

Той напомни, че в последните 20 години политиците са ни убедили, че взимането на политически решения водят до пагубни последствия за развиването на България.

Проф. Атанас Тасев напомни изказванията за плана " Южен поток " като геополитически план, с който Русия не желае да загуби европейския пазар, по тази причина и създавала паралелна конструкция за обезпечени доставки на Европа.

Проф. Тасев регистрира, че съветският газ заема 38% от доставките на газ в Европа , което в термините на европейското законодателство към този момент означавало, че алената линия е повода, само че Европа не се възмущава.

Бившият външен министър Ивайло Калфин уточни, че всички нови централи, които се вършат, би трябвало да се вършат по този начин, че да не получават държавна помощ.

Калфин предизвести, че след 2025 година страната няма да може да употребява ТЕЦ-овете си със леден запас с мотив, че те би трябвало да работят на чисто пазарни условия.

" Ако въпросът за енергетиката в България е значим, би трябвало да помислим за механизъм, с който да се следи европейското законодателство в задоволително ранна фаза, с което да се въздейства на взимането на решения от българските институции и тяхното присъединяване ", посочи той.

Калфин прикани да се подчиняваме на европейското законодателтво.

На събитието участваха още представители на синдикални и работодателски организации, на държавната администрация, депутати, кметове на обитаеми места и дипломати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР