Загубата на лиценза на Future Energy за търговия на българския

...
Загубата на лиценза на Future Energy за търговия на българския
Коментари Харесай

ЧЕЗ е готова да продаде на индийци, ако нещата с Гинка Върбакова се провалят

Загубата на лиценза на Future Energy за търговия на българския енегиен пазар е повлияла решаващо за избора на " Инерком България " като покупател на българските активи на ЧЕЗ. Това написа в своя обширна публикация чешката медия " Лидове вести ", която е благосъстоятелност на чешкия министър председател Андрей Бабиш.
Чешкият вестник показва, че в действителност българо-индийският консорциум, който е наддавал за българския бизнес на ЧЕЗ, е предложил повече пари от компанията на Гинка Върбакова. В консорциума влизат Future Energy от българска страна, където съдружници са Валентин Христов и компанията му " Аксис 7 ", а от индийска – India Power. В началото на декември предходната година обаче Future Energy загуби лиценза си на енергиен търговец, тъй като не съумя да извърши договорни отговорности. Още преди този момент обаче имаше клюки, че Future Energy е в борбата за българските активи на ЧЕЗ.
Според " Лидове вести " българо-индийският консорциум е подал оферта за активите на ЧЕЗ в България на стойност 355 млн. евро, само че изплащането да стане за 5 години, което в действителност намалява цената до сред 317 – 333 млн. евро по калкулации на ЧЕЗ. " Инерком България " е дала оферта за 342 млн. евро, с по-малък период за заплащане, като към този момент излезе информация, че става въпрос за 9 месеца след окончателното оформяне на документите.
Интересен факт е, че основният договарящ от страна на ЧЕЗ Томаш Плескач уточни, че в случай че нещата с " Инерком България " не се получат, тогава вид номер две е India Power, без значение от неналичието на Future Energy.
Припомняме, че сега Временна анкетна комисия изследва обстоятелствата и събитията към договорката. На челно място остава въпросът с Никола Молчан - чешки жител, който е разследван за три убийства, в това число едно в България и който има връзка към доближена до Върбакова бизнес дама - Мая Христова, която посредством своя компания попадна в полезрението на ГДБОП за пране на пари, а от Христова има връзка към премиера Бойко Борисов. По този въпрос прокуратурата към този момент изследва и няма никакъв съответен коментар.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР