Загубата на ледове в Гренландия се е увеличила четирикратно от

...
Загубата на ледове в Гренландия се е увеличила четирикратно от
Коментари Харесай

Гренландия губи ледовете си по-бързо, отколкото се предполагаше

Загубата на ледове в Гренландия се е нараснала четирикратно от 2003 година насам, установи изследване, оповестено в изданието Трудове на Националната академия на науките на Съединени американски щати.

Най-голямото размразяване на ледената маса в интервала 2003-2013 година е било следено в Югозападна Гренландия. Този район не беше обсъждан по-рано като значим фактор в повишаване на равнищата на океаните, за какво в него съвсем не се срещат огромни ледници. Досега се считаше като огромен проблем изхвърлянето на лед в океана от огромните ледници. Но в този момент учените откриха втора опасност. Големи количества ледена маса се трансформират в реки, които изтичат в морето. Топенето на повърхностната ледена маса, породена от световното стопляне, ще се трансформира в огромен фактор при повишението на равнището на океаните, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Единственото нещо, което можем да създадем, е да забавим световното стопляне, защото ледената завивка на Гренландия е в сериозна фаза ", съобщи създателят на изследването проф. Майкъл Бивис от университета в Охайо.

През декември друго изследване, оповестено в сп. " Нейчър ", установи, че топенето на ледената завивка на Гренландия, която тук-там доближава 1,6 километра дебелина, в наше време се е ускорило с 33 % по отношение на 20-и век. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР