Загубата на европейските избори ми тежи. Това заяви лидерът в

...
Загубата на европейските избори ми тежи. Това заяви лидерът в
Коментари Харесай

Нинова призна, че загубата на евровота й тежи

Загубата на европейските избори ми тежи. Това съобщи водачът в оставка на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред bTV.

Тя акцентира, че няма да излиза с изказванието, че левицата е моралният победител на изборите и призна, че не е била подготвена за този резултат, а е очаквала социалистите да победят. Затова изходът от изборите я разочаровал.

Тя въпреки всичко настоя за справедлив разбор на случилото се. Червеният водач посочи, че Българска социалистическа партия е единствената партия, която е повишила доверието към себе си по отношение на предходните евроизбори, и то с 50 127 гласа. Всички останали партии били с по-ниски резултати, а най-вече губели ГЕРБ.

В поддръжка на думите си Нинова уточни, че социалистите са единствените, които са спечелили един народен представител повече на тези избори и са постигнали победа в 63 общини, като 2/3 от тях се управлявали от ГЕРБ.

На фона на Европа пък от 28 страни Българска социалистическа партия се нареждала на 5 място - след Малта, Португалия, Испания и Кипър.

На европейско ниво българските социалисти стоим добре, съобщи тя.

Запитана дали е взела решението да подаде оставка еднолично, Нинова бе безапелационна, че това е персонален акт. Моята визия за морал и достолепие в политиката е, че първият носи отговорност, акцентира тя.

Социалистката отхвърли да е имало вътрешен напън от страна на партията за това решение. Тя изясни, че когато е оповестила, че остава, е имала поради, че Българска социалистическа партия не разполага с процедура за избор на ръководител, по тази причина е желала първо да се изготвят разпоредбите.

" Появиха се спекулации, че оставам, с цел да се бетонирам - да приготвя правила, които са ми комфортни - това ми е неприсъщо. Аз не съм Бойко Борисов, който употребява държавния запас в акцията ", съобщи Нинова.

На въпрос дали би подала ръка на хората от така наречен вътрешна съпротива в партията, тя бе безапелационна, че би го сторила, стига да споделят обща цел.

Те желаят остарелия правилник, а аз желая измененията да продължат напред, посочи социалистката и добави, че макар раздялите по време на акцията всички са работели дружно.

Тя съобщи, че е последовател на споделената отговорност. Според нея по места би трябвало да се направи разбор на резултатите след вота и локалните структури сами да решат какви ограничения да подхващат, а не да им се постанова от горната страна. Така се прави в демократична партия, уточни Нинова.

Запитана дали крайъгълният камък за разделянето в Българска социалистическа партия се е оказало отсъствието на Сергей Станишев в препоръчаната от Нинова евролиста, тя разяснява, че влизането му би трябвало да консолидира партията и да притегли повече гласове.

" Къде ни е успеха тогава? ", запита риторично тя.

Според нея същинската причина за положението на изборите била ниската изборна интензивност.

Негласуването е знак към нас, че не ни утвърждават, заключи тя и добави, че повода за загубата на Българска социалистическа партия била, че социалистите вярвали, че ще да получат отрицателния избор против ГЕРБ.

Все отново Нинова изрази увереност, че макар загубата политиката и държанието на Българска социалистическа партия са верни. Няма бързо и елементарно да се промени системата и статуквото, само че не трябва да се отхвърляме, уточни тя.

На въпрос кого има намерение да предложи за собствен заместител, Нинова съобщи, че към момента не е решила и ще го разгласи след Конгреса. Според условието той би трябвало да е един от сегашните й заместници, т.е. изборът й ще бъде сред Стефан Данаилов, Деница Златева, Кирил Добрев и Димитър Москов.

В умозаключение тя съобщи, че изборът на нов ръководител и подготовката за локалните избори могат да вървят дружно и това даже ще е стимулиращо. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР