Загриженост цари в гръцкото правителство от бързането“ на европейците. В

...
Загриженост цари в гръцкото правителство от бързането“ на европейците. В
Коментари Харесай

Бърза ли Евросъюзът за членство на Македония

Загриженост царува в гръцкото държавно управление от „ бързането “ на европейците. В неделя ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъде в Скопие. Визитата на гръцкия външен министър Никос Кодзиас ще е през март, а представителите на Скопие не престават да смъкват монументи и табели.

През последните няколко дни западните ни сътрудници гледат на Скопие като на „ снаха “ с огромна зестра.
Първоначално бе визитата на Зоран Заев в Берлин и срещата му с немския канцлер Ангела Меркел, която го посрещна топло и с обятия, наричайки го даже македонски министър председател.

По време на късия, само че изключително градивен престой на Заев в Германия, скопският министър председател бе запитан за интереса, който великите сили демонстрират във връзка с Бившата югорепублика и целия район. Той призна, че Русия, Китай и Турция поддържат засилен интерес към неговата страна, само че даде да се разбере, че Скопие гласоподава с ръце и крайници за Европа.

„ Няма друга опция от тази на Европейския съюз “ и това е „ не, тъй като се намираме на европейска територия, а тъй като споделяме един и същи полезности “, сподели той. 

Контактите на Бившата югорепублика не свършват с това. В неделя Скопие ще бъде посетено от ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, от комисаря по разширението Йоханес Хан и от висшия комисар на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Макар разногласието за името към момента да не е решен, не липсват мненията за европейското бъдеще на прилежащата страна.
Йоханес Хан разгласи, че доста скоро Комисията ще предложи да стартират присъединителни договаряния с тази страна. 
„ Европейската комисия доста скоро, прекомерно евентуално до лятото, ще предложи започване на договарянията с двете страни /БЮРМ и Албания/. Ние мислим, че в предишното те са създали обилни промени и по този метод разполагат с предпоставки за тази стъпка. Жителите на тези страни заслужават европейска вероятност. В последна сметка само страните членки ще са тези, които ще би трябвало да решат по кое време да стартират съответните договаряния “.

В същото време след преименуването на летището в Скопие, започва и процедурата по унищожаване на паметниците, сложени в столицата при ръководството на някогашния министър председател Никола Груевски в границите на един иредентистки проект, който той реализираше.

В три часа на разсъмване кранове на общината в Скопие смъкнаха от входа на постройката на Върховния съд, като реалокираха в помещение на зарязан цех паметника на Андон Янев или „ Кьосето “, както той е бил прочут с това название като кадър на Вътрешна македонска революционна организация през 19 в.

Но, до момента в който събитията към казуса със Скопие текат буреносно, гръцкият външен министър се аргументира с натоварената си стратегия за закъснялото си пътешестване до Скопие. Макар че БЮРМ бе получила инструкции да чака министъра предишния четвъртък, в последна сметка визитата му бе анулирана и се чака да се реализира през първите дни на март. 
Предвижда се освен това посещаване първият гръцки посланик да води със себе си огромна група публицисти. Една от аргументите за закъснението на тази аудиенция е и днешното наличие на премиера Алексис Ципрас в Брюксел в границите на неофициалната среща на върха на Европейския съюз.

Там той ще има опция да разиска апропо и въпроса за името на БЮРМ с немския канцлер Ангела Меркел.
Срещата е на фона на угриженост, която царува в средите на гръцкото държавно управление от „ бързането “ на европейците да затворят тази тематика, а също и от следващата екзалтираност на водача на по-малкия коалиционен  сътрудник Панос Каменос, който разпали още веднъж разногласието в екипа на Ципрас, като сподели, че не утвърждава методите на кабинета по въпроса за името на Бившата югорепублика и че ще направи всичко допустимо, с цел да не й бъде обещано името Македония.

Каменос избухна след дълъг интервал на безмълвие, а общественото му разграничаване, което той направи от трибуната на Народното събрание, разпали нови спекулации за връзките на двете партии в гръцката коалиция.   

(БТА)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР