Загрижени от "възхода на национализма и консерватизма" и "връщането назад"

...
Загрижени от "възхода на национализма и консерватизма" и "връщането назад"
Коментари Харесай

Европейски активистки за правото на аборт подписаха манифест

Загрижени от "възхода на национализма и консерватизма " и "връщането обратно " по въпроса за достъпа до аборт, 343 дами от 28 страни в Европа разпространиха през днешния ден "манифест " за "законно и несъмнено право на аборт в целия Европейски съюз ", съобщи Франс прес.

Сред подписалите манифеста дами има войнстващи феминистки, академични преподавателки, "обикновени гражданки " и доста депутатки, най-много от левицата и зелените. С този документ те желаят да почетат известния манифест, с който през 1971 година 343 французойки декларират, че са правили аборт, който тогава е подлежал на наказателно гонене.

Озаглавен "Моето тяло, моите права ", документът беше оповестен от седмичника "Обс ", който преди 47 години отпечатва и първия манифест.

В текста се споделя, че правото на легален и безвреден аборт е извоювано в редица европейски страни, само че в други някои дами още нямат права върху личното си тяло.

"С този зов отхвърляме да отстъпим пред назадничавата политика на континента ", декларират още 343-те, подписали манифеста, и акцентират "опасността ", която съгласно тях тегне върху "основно " право, което "не е нито волност, нито опция, а нужда ".

След подписалите манифеста са френската феминистка Каролин Дьо Ас и евродепутатките Мария Арена от Белгия и Таня Гонсалес Пеняс от Испания.

Абортът остава изцяло неразрешен в Андора, Малта, Сан Марино и Ватикана, даже при положение на обезчестяване, блудничество, увреждане на плода и заплаха за живота на майката, показва Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР