Загрижен съм за дългосрочната жизнеспособност на фондовите пазари, тъй като

...
Загрижен съм за дългосрочната жизнеспособност на фондовите пазари, тъй като
Коментари Харесай

Фондовият пазар напомня дотком балона, предупреди инвеститор милиардер

Загрижен съм за дълготрайната жизненост на фондовите пазари, защото част от актуалните условия ми припомнят за дотком балона от края на 90-те години. Това съобщи пред Си Ен Би Си милиардерът вложител и създател на Starwood Capital Бари Стернлих.

„ Не мисля, че ще имаме проблеми на фондовите пазари в близкото бъдеще. Мерките за стимулиране на стопанската система са прекомерно огромни, с цел да се случи това “, разяснява той.

След като фондовите пазари се сринаха през март и февруари предходната година на фона на страховете към пандемията, Федералният запас на Съединени американски щати намали главните си лихви близо до нулата и започва стратегии за поддръжка на финансовата система. Конгресът на Съединени американски щати одобри два огромни пакета от тласъци през 2020 година, като Уолстрийт се надява на още един през тази.

При затварянето на търговията в четвърътк Nasdaq беше напреднал с над 100% от дъното, което бе блъснал на 23 март, до момента в който S&P 500 е повишен с към 75% в същия интервал

Главният изпълнителен шеф на Starwood Capital обаче прикани вложителите да бъдат деликатни през втората половина на годината, акцентирайки наклонността доста трайдъри да разчитат на трендове в обществените мрежи като хрумвания за вложения като причина за терзания.

 „ Тъмната страна на този пазар са децата - като в тази ситуация не знам дали те са тъкмо деца, само че ние ги назоваваме по този начин, тъй като нямат опит - които си седят у дома и през целия ден купуват и продават акции. Аз непрекъснато подсещам на младите вложители, че едно от нещата, които по-опитните от нас могат да кажат, е че към този момент сме виждали всичко. Това, което виждам сега, доста ми припомня за 1999 година “, сподели Стернлих.

Силно спекулативните интернет акции помогнаха на софтуерният показател Nasdaq да се повиши с повече от 500% от 1995 година до експлоадирането на дотком балона през март 2000 година Индексът се търгуваше на равнище от над 5000 пункта, преди по-късно да спадне с близо 80% до дъното от 1 108 пункта през октомври 2002 година

„ Смятам, че хората би трябвало да бъдат внимателни и да лимитират дългите си позиции на този пазар “, добави Стернлих, който през 1991 година основава Starwood Capital, която се концентрира върху световните браншове за недвижими парцели, хотелиерството, нефт и газ, както и енергийна инфраструктура. Той също по този начин основава Starwood Hotels & Resorts, която по-късно бива добита от Marriott

Начинът, по който някои неотдавна излезели на борсата компании се търгуват, също поражда безпокойствие, сподели Стернлих

„ Има доста компании, които се търгуват като биткойн. Те непрекъснато вървят нагоре-надолу, само че някои прочита нещо за тях в обществените мрежи и просто продължава да купува техни акции “, разясни той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР