Загреб. Приветстваме поставянето на Западните Балкани сред приоритетите на Хърватското

...
Загреб. Приветстваме поставянето на Западните Балкани сред приоритетите на Хърватското
Коментари Харесай

Министър Екатерина Захариева в Загреб: Радвам се, че Хърватското председателство на ЕС продължава работата по нашите приоритети

Загреб. Приветстваме слагането на Западните Балкани измежду целите на Хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2020 година, както и организирането на Среща на върха за района след тази в София. С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към хърватския си сътрудник Гордан Гърлич-Радман, с който беседва през днешния ден в Загреб, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи . Захариева е на публично посещаване в Република Хърватия.
“Приоритетите ни са свързани със съгласуваност, напредък, отбрана на европейските жители и сигурност, миграция, и, несъмнено, разширението. Надяваме се Срещата на върха на 7 май следващата година в Загреб да е сполучлива и бихме желали да ни помогнете с опита от вашето Председателство ”, сподели Гордан Гърлич-Радман.
“Ще координираме вашето председателство на Съвета и нашето взаимно председателство с Република Северна Македония на Берлинския развой ”, сподели Захариева.
И двамата министри показаха разочарованието си, че Европейският съвет не реализира консенсус по решение за започване на договаряния за участие с Република Албания и Република Северна Македония.
“Нашите министър председатели Борисов и Пленкович се бориха доста на вчерашния Европейски съвет за нашите другари от Тирана и Скопие. Мислим, че най-силният претекст за промени в района е участието в Европейски Съюз ”, акцентира българският първи посланик.
“Нашето партньорство се развива и в границите на Европейски Съюз, и в НАТО. София и Загреб би трябвало да се ангажират да работят за ново стратегическо измерение на своите взаимоотношения посредством задълбочаване и усилване на съдействието си в основни области като сигурност и защита, правоприлагане, търговски и стопански връзки, туризъм, обучение, просвета и просвета ”, добави Захариева.
Двете страни са толкоз близки, само че към момента не са свързани с директна самолетна линия. Това в допълнение ще подтиква българите да почиват в страната, макар че и сега Хърватия е известна дестинация за пътувания на български туристи. Общият брой регистрирани пътувания на български жители през 2018 година е 36 222, а на хървати у нас - 22 332.
Имаме поле за развиване и в търговско-икономическата област. Въпреки нашата непосредственост, стокообменът ни за 2018 година е 281 млн. евро. Спрямо 2017 година, това е растеж от 45%, само че двамата министри бяха уверени, че има капацитет за доста по-високи достижения сред нашите страни.
“Трябва да работим за възстановяване на свързаността. Бизнес контактите и туристите ще се усилят, в случай че имаме директни полети и в случай че развием Коридор 7 по Дунавската тактика, тъй като в този момент нашите компании би трябвало да транспортират стоките си сред нашите страни, преминавайки през страни отвън Европейски Съюз ”, сподели Захариева.
“Напълно съм склонен с вас, би трябвало да работим за привличане на интереса на самолетните компании към този маршрут ”, сподели Гърлич-Радман.
“Хърватия е удовлетворена, че Кристалина Георгиева е новият началник на Международния валутен фонд. Тя получи цялостната ни поддръжка ”, добави той.
Двамата министри ще работят дружно за приемането на двете страни в Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо съдействие и развиване.
Захариева установи, че след избирането на Гърлич-Радман за министър на външните работи и на европейските въпроси, към този момент има двама външни министри, които приказват съвършено български език.
Хърватският първи посланик е работил в посолството на Хърватия в София преди 25 години, само че още приказва езика ни без акцент. Днес той чете на български език книгата “Българските градинари в Хърватия ”, които оказват помощ на хърватския народ и в най-тежките години на ХХ век – по време на Втората международна война.
“Имам прелестни мемоари от вашата страна от времето, когато бях посланик в София. Обиколил съм доста градове - Копривщица, Варна, Русе, Пловдив. Спомням си и католическата черква “Свети Йосиф ” в Бърдарски геран. Пътят от Дубровник до Чипровци е като първият Път на коприната ”, сподели Радман-Гърлич.
“Мисля, че нашите две страни в действителност са измислили първи свободната търговия, когато с Дубровнишката грамота цар Иван Асен II дава право на търговците от Дубровник да търгуват свободно в България ”, сподели Захариева.
По време на визитата си вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна още с ръководителя на хърватския Сабор (парламент) Гордан Яндрокович, както и с представители на българската общественост.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР