ЗАГРЕБ. От специалния пратеник на “Труд”Това са нашите Балкани и

...
ЗАГРЕБ. От специалния пратеник на “Труд”Това са нашите Балкани и
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов: Това са нашите Балкани и нашата Европа, трябва ни единство за мир

ЗАГРЕБ. От специфичния делегат на “Труд”

„ Това са нашите Балкани и нашата Европа, по тази причина дружно би трябвало да решим проблемите в района “, сподели министър председателят Бойко Борисов пред публицисти след срещата на 4 очи с хърватския си сътрудник Андрей Пленкович. Фокус на диалога им беше напредъкът по стратегиите на българското председателство, чиято цел е да доведат до доближаване на страните от района на Западните Балкани със страните в Европа. Посещението му в Загреб е част от двудневната работна аудиенция на министър-председателя в Хърватия и Украйна. В формалната делегация на премиера е и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Хърватският министър-председател поздрави Борисов за метода, по който България извършва своето председателство на Съвета на Европейски Съюз и осъществя целите от програмата си. Пленкович изрази вяра за двустранно съдействие и развиване в икономическо отношение сред Хърватия и България

Борисов изрази терзанието си във връзка с проблемите в района. “Трябва дружно да решим споровете на Западните Балкани. Знаем какво е ситуацията в Босна и Херцеговина, Косово, както и разногласието за името сред Гърция и Македония. Залата, в която сме сега, е алегорична, тук единствено преди 27 години и хора са били разстреляни, по тази причина дано не позволяваме да се случи нещо сходно отново”, означи министър председателят.

„ За да реализираме краен резултат в решаването на проблемите на района ни, би трябвало Хърватия да продължи развиването на започнатите тематики от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, когато домакинстват Съвета на Европа “, изясни министър председателят Борисов.

Той благодари на Пленкович за опцията да се открие монумент на патриарха на българската литература Иван Вазов в Загреб.

„ Под игото “ да вземем за пример е измежду творбите, които са преведени на хърватски. Откриването на паметника е благ жест, сподели Борисов, припомняйки деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност. Той добави, че с изключение на в Загреб монумент на Иван Вазов има и в Рим.

Борисов акцентира, че всеки 24 май България има привилегията да посещава папата в Рим.
„ В петък направихме нещо ново за Балканите. Заедно със сътрудника ми от Македония Зоран Заев се поклонихме пред мощите на Св. Кирил, а папата одобри поканата да посети България и още една страна от региона”, означи министър-председателят.

По-рано в самия завършек на брифинга Борисов се пошегува, като пожела на Модрич неговият тим да победи. Така министър председателят напомни, че през днешния ден вечерта ще участва в Киев на финала на Шампионската лига, където се срещат мадридският “Реал” (в който играе хърватинът Модрич, бел. ред.) и “Ливърпул”.

Борисов и Фандъкова окриха монумент на Вазов в Загреб

„ Иван Вазов постоянно ще бъде гарантът за чистотата на българския език. Той е талантлив създател освен за България, само че и за Балканите “, сподели министър-председателят Бойко Борисов на откриването на паметника на Иван Вазов в парка „ Бундек “ в Загреб. Премиерът и кметът на София Йорданка Фандъкова бяха посрещнати с обичайни носии и духов оркестър.

Борисов обърна внимание на творчеството на Вазов:

„ Колко е елементарен и в това време талантлив и оракулски, отчитайки освен характера на българина, само че и на задачите Балкани “, означи Борисов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изрази своите благодарности за съдействието на за основаването на паметника:
„ Благодаря за това, че българите, които живеят тук, ще имат къде да поднесат цвете на 24 май. За всеки българин Иван Вазов е знак на българския език “, означи Фандъкова като посочи, че паметникът е знак, който ще кара българите в Хърватия да се усещат като вкъщи си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР