Загреб. Най-късно до края на септември Окръжният съд във Вараждин

...
Загреб. Най-късно до края на септември Окръжният съд във Вараждин
Коментари Харесай

Jutarnji List : Капитан Драган настоява за условно освобождаване от затвора

Загреб. Най-късно до края на септември Окръжният съд във Вараждин ще реши дали 65-годишният Драган Васильович, по-известен като Капитан Драган, дава отговор на изискванията за условно освобождение, откакто изтърпя две трети от 13 и половина години затвор, където влезе за осъществяването военни закононарушения в Книн и Глина през 90-те години на предишния век, оповестява електронното издание на хърватския всекидневник Jutarnji List .
Игор Павлич, представител на Окръжния съд във Варажен, удостовери за изданието, че е получена съответната молба и че съдията по делото е изискал цялата съответна документи, след което ще бъде оповестено обществено чуване, последвано от решение.
В правосъдното съвещание Васильович също ще има опция да изрази мнението си за какво счита, че би трябвало да получи условно освобождение, с видеовръзка от пандиза в Лепоглава, а на правосъдното съвещание ще участва неговият бранител. През ноември предходната година Окръжният съд във Вараждин отхвърли освобождението Василкович. След това молбата за освобождение беше публично подадена от Загребския диагностичен център, защото Василкович беше наказан на 13 и половина години и прекара много време в екстрадиционен център в Австралия и в следствен затвор в Хърватия.
Васильович бе наказан през септември 2017 година в Окръжния съд в Сплит за военни закононарушения в крепостта Книн и за нападението против Глина, само че бе оневинен поради липса на доказателства за предписание на убийството на двама хванати хърватски бойци през февруари 1993 година в Брушка край Бенковац.
По време на процеса беше потвърдено, че Васильович, като пълководец на Отдела за специфични цели в сръбските военизирани елементи или пълководец на Центъра за образование на специфични сили „ Алфа “, е работил в несъгласие с наредбите на Женевската спогодба. Така през юни и юли 1991 година той затваря, изтезава и екзекутира в пандиза в крепостта Книн пленени членове на хърватската войска и полиция.
Също по този начин през юли 1991 година в Глина, съгласно командира на танковото звено на югославската войска, той създава проект за нахлуване върху локалното полицейско ръководство и няколко обитаеми места. По време на нападението цивилните са принудени да бягат, грабят се парцели, има убити и ранени, в това число задграничен публицист.
Васильович, който има сръбско и австралийско поданство, беше задържан преди 12 години в Австралия, където живееше под подправено име и работеше като треньор по голф. Прекара общо осем години и девет месеца в център за екстрадиция, с малко спиране от септември 2009 година до май 2010 година Австралия го екстрадира в Хърватия през юли 2015 година, което значи, че той към този момент е изтърпял 13 години от издадената му присъда, която изтича в края на март 2020 година Всички съответни институции ще бъдат известени за молбата, с цел да може да се вземе решение дали той дава отговор на изискванията за освобождение от пандиза, преди да изтече присъдата му.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР