Загреб. Българският еврокомисар Мария Габриел бе избрана за първи вицепрезидент

...
Загреб. Българският еврокомисар Мария Габриел бе избрана за първи вицепрезидент
Коментари Харесай

Мария Габриел е избрана за първи вицепрезидент на Европейската народна партия

Загреб. Българският еврокомисар Мария Габриел бе определена за първи вицепрезидент на Европейската национална партия. Това се случи през днешния ден на Конгреса на ЕНП в Загреб, Хърватия, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ . За Мария Габриел гласа си дадоха 442 делегати и по този метод тя събра най-вече поддръжка спрямо останалите 9 заместници на новия президент Доналд Туск.
Мария Габриел е комисар за цифровата стопанска система и общество от юли 2017 година до ден сегашен. Под нейно управление, цифровият обединен пазар на Европейската комисия стана действителност. Тя сътвори и първата пан-европейска стратегия " Цифрова Европа " с бюджет от 9,2 милиарда евро. Българският комисар е създател на самодейността за безвъзмезден безжичен интернет за общините в Европа „ WIFI4EU “ и основава първата Цифрова стратегия на Европейски Съюз за Западните Балкани и още през юли 2019 година са понижени фрапантно таксите за роуминг сред шестте балкански страни.
В идващия мандат на Европейската комисия 2019-2024 година е посочена за комисар за нововъведенията и младежта. Тя ще управлява политиките на Европейски Съюз, свързани с програмата Хоризонт Европа, нововъведенията, научните проучвания, програмата Еразъм +, образованието и културата.
През май 2009 година Мария Габриел е определена за евродепутат от листата на ГЕРБ/ЕНП. Преизбрана е за евродепутат през 2014 година и става началник на българската делегация на ГЕРБ в ЕНП. От 2014 до 2017 година е заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.
Два пъти е избирана за Евродепутат на годината: през 2016 година в категория „ Развитие “ и през 2013 година в категория „ Равенство сред половете “.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР