Загреб/Атина. През последните дни температурите в България може и да

...
Загреб/Атина. През последните дни температурите в България може и да
Коментари Харесай

Бедствия на Балканите - наводнения, градушки и пожари

Загреб/Атина. През последните дни температурите в България може и да се намалиха сензитивно, само че прилежащите страни са изправени пред доста по-сериозни проблеми като наводнения, градушки и мощни горски пожари.

Вместо слънце и пясък, летуващите в южната ни съседка Гърция още от неделя вечер бяха застигнати от мощни ветрове, облаци, гръмотевични стихии и градушки. В Ситония, полуостров Халкидики, бушува циклонът „ Медуза “, който потопи под вода хотели и улици. В резултат в региона бе разпоредена евакуация, която помрачи мечтаната отмора на туристите.
Пътищата в Северна Гърция тук-там останаха блокирани, а противопожарните служби бяха „ заляти “ от сигнали за бедстващи водачи, останали блокирани в колите си.
Местни медии оповестиха, че на Олимп е имало снеговалеж, а температурите са паднали под 10 градуса по Целзий. Лошото време обаче взе и човешка жертва: в Амфилохия 45-годишен мъж почина, откакто бе изумен от мълния. Синоптиците обаче предвиждат стабилизиране на времето още от вторник вечер.
Към момента в генералното консулство на България в Солун няма постъпила информация за потърпевши български жители при проливните дъждове на гръцкия полуостров Халкидики. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР). По информация на формалните гръцки управляващи най-засегнати са областите на Никити, Мармара, Порто Куфо, Торони и Каламици.

Проливните дъждове удариха и Турция. В ранните часове на вторник над Истанбул се изсипаха значителни превалявания, които сковаха многомилионния турски град.
Истанбулският център за справяне с бедствията предизвести за риск от наводнения в града. Градският превоз, включително и метрото, съвсем прекрати придвижването си. Преминаването през Евразийския тунел също е краткотрайно блокирано поради дъждовете.

Поройни дъждове, градушки и гръмотевични стихии обгърнаха цялата територия на Хърватия.
На остров Хвар, Южна Хърватия, Адриатическо море увеличи равнището си с 15 см, което провокира наводнения в крайбрежните региони.
Морето и преляло и на остров Црес, Северна Хърватия, където вятърът доближи скорост от 100 км/час и бе съпроводен от проливни дъждове.
Бурните ветрове донесоха хиляди пиявици в крайбрежните региони на полуостров Истрия, Северозападна Хърватия.

Районът на Сисак и Велика Горица пък бе ударен от градушка с величина на орех, ветровете изкорениха вековни дървета, а дъждовете провокираха наводнения и свлачища.
Градушка с величина на топка за тенис удари региона Загоре в северната част на страната и аргументи огромни вреди.
Пострадали са регионите на градовете Крапина, Долна Стубица, Кланец, Преграда, Забог, Златар, Вараждин, Лепоглава, Вараждинске Топлице, Иванич град, Самобор и други.
Съобщава се за мощни стихии и в региона на столицата Загреб.

Само ден по-рано огромна част от Адриатическото крайбрежие бе обхванато от солидни горски пожари, което наложи евакуация на почиващите в засегнатите региони.
Силен пожар избухна в нощта против понеделник край хърватския град Омиш и незабавно се популяризирал в посока Сплит, което докара и до прекратяване на придвижването в региона, заяви полицията в известния адриатическия град.
Сигналът за огъня е получен 42 минути след среднощ (местно време). В потушаването му са задействани екипи от Сплит, Трогир, Омиш и Солин – общо 109 пожарникари с 32 транспортни средства. Поискана е и помощ по въздуха, само че поради мощния вятър в региона машините към момента не може да излетят.
Няма информация за ранени хора, нито за вреди, а на мястото на пожара е изпратен и медицински екип.

Пожарите към момента са дейни и по крайбрежието на Черна гора. На полуостров Лущица край Грабовица огънят в допълнение е бе заздравен от ветровете. Ситуацията в прилежащите обитаеми места е под надзор, тъй че няма нужда от евакуация на жителите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР