Заговорът за 30 едновременни експлозии в Техеран е осуетен, казва Иран

...
Техеран, Иран – Иран казва, че е осуетил 30 експлозии,
Коментари Харесай

Техеран, Иран – Иран казва, че е осуетил 30 експлозии, които са били планирани да избухнат едновременно в оживената столица Техеран, за създават хаос.

30-те „терористични експлозии“ трябваше да избухнат в претъпкани градски центрове, но всички бяха предотвратени и 28 души бяха арестувани във връзка с планираните атаки по време на акции в провинциите Техеран, Алборз и Западен Азербайджан, според изявление на Министерството на разузнаването, предадено от държавните медии в неделя.

Продължете да четете

списък от 4 елемента Отделни преговори на Катар с Иран, САЩ за дронове, ядрена програма: ДокладПарламентът на Иран одобрява „законопроекта за хиджаб“; сурови наказания за нарушенияРуският министър на отбраната обикаля ракета, дисплей с дрон при посещение в ИранКолко значима е сделката за размяна на затворници между САЩ и Иран?край на списъка

„Експлозиите са планирани с цел разбиване на авторитета на страната за сигурност, създаване на нестабилен имидж на страната, всяване на отчаяние и страх в обществото и подклаждане на хаос и протести точно по време на годишнината от миналогодишните безредици“, се казва в съобщението. каза.

Това беше препратка към продължилите месеци протести и безредици в Иран, които започнаха в средата на септември 2022 г., след като 22-годишната Махса Амини почина в полицейски арест след ареста й за предполагаемо неспазване на дрес кода на Иран.< /p>

Министерството на разузнаването каза, че неназованите арестувани лица са свързани с ИДИЛ (ISIS) и някои от тях са имали история на сътрудничество с „такфиристи в Сирия, Афганистан, Пакистан и района на Кюрдистан в Ирак“. Такфири е термин, използван за описание на мюсюлманин, който обвинява други мюсюлмани, че са вероотстъпници или неверници, с подразбиращата се смъртна присъда, която това включва.

Министерството добави, че въпреки че са били с въоръжената група, техническото естество на техните операции показва „значително съвпадение с известните методи и действия“ на главния враг на Иран Израел.

Бяха конфискувани големи количества експлозиви, електронни устройства за детонирането им, 17 произведени в САЩ пистолета и съответните боеприпаси, комуникационни устройства, военно облекло, самоубийствени жилетки и чуждестранна валута, каза министерството, като добави, че двама от неговите агенти са били ранени по време на нападенията.

Кадри, разпространени от държавните медии, показват как лицата са били наблюдавани от дронове, преди техните местоположения да бъдат щурмувани и те да бъдат арестувани от разузнавателни служители. Заподозрените също бяха показани да изравят части, за да направят експлозиви, които са заровили, за да останат скрити.

Клиповете показаха пистолети и експлозивни жилетки, които бяха конфискувани, и група заподозрени със завързани и завързани очи.

ИДИЛ пое отговорност за нападение срещу свещеното светилище Шах Чераг през октомври, при което загинаха 13 души и бяха ранени десетки.

Светилището в южния град Шираз беше подложено на второ огнестрелно нападение за по-малко от година през август, при което загинаха двама души.

Иран също обвини ИДИЛ за втората атака и каза, че редица чужди граждани са били арестувани във връзка с операцията.

За извършване на миналогодишната атака двама мъже от съседен Афганистан бяха осъдени като агенти на ИДИЛ и публично екзекутирани в началото на юни.

За второто нападение стрелецът, идентифициран като Рахматола Наврузоф от Таджикистан, получи две смъртни присъди, съобщи съдебната система на Иран в четвъртък.

Други двама заподозрени, които не са идентифицирани, бяха осъдени на пет години затвор и експулсиране от ислямската република.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР