Заглавията напоследък бяха недвусмислени: Брекзит е реалност: Великобритания напусна Европейския

...
Заглавията напоследък бяха недвусмислени: Брекзит е реалност: Великобритания напусна Европейския
Коментари Харесай

Брекзит: Предсказанията за икономическа гибел показа защо хората игнорират експерти

Заглавията в последно време бяха недвусмислени: " Брекзит е действителност: Англия напусна Европейския съюз ". Процесът по отдръпването ще продължи и през 2020 година, като Англия и Европейски Съюз ще договарят бъдещите си взаимоотношения, написа Райън Макмейкън.

Сега, когато Англия е отвън Европейски Съюз, икономическата обстановка там е изненадващо спокойна. Това изненада тези, които имаха вяра на на медийните и стопански специалисти, че стопанската система на Обединеното кралство ще затъва с наближаването на Брекзит.

Притесненията към стопанската система обаче не са огромни, само че сигурно пазарите и фирмите би трябвало да се приспособяват към новата действителност.

Предсказанията за крах

Противниците Брекзит и някои икономисти твърдяха, че освен възможното отдръпване ще бъде пагубно за стопанската система, само че и пазарната неустановеност би нанесла спомагателна неустановеност на стопанството.

Министерството на финансите на Англия пусна отчет през май 2016 година, в който се споделя: " Гласуването за овакантяване би предизвикало бездънен стопански потрес, създаващ неустойчивост и неустановеност, които биха се усложни от нелеките взаимозависими договаряния. " Основното умозаключение е, че: " резултатът от този потрес би тласнал Обединеното кралство към криза и внезапно повишаване на безработицата ".

Според отчета не е наложително тази икономическа злополука да докара до излаз от Съюза. Самото гласоподаване за напускането би довело до огромни стопански проблеми.

Междувременно Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) в собствен отчет от април 2016 година предсказа, че Брекзит би коствал на Англия повече от 3 хиляди паунда на домакинство и би бил потрес за стопанската система на страната.

Но към този момент, макар създаваното напрежение към прогнозите, вложителите, бизнесмените и потребителите наподобява не считат, че Брекзит ще издигне толкоз огромни бариери пред стопанската система на Англия. Инвеститорите не са изоставили опциите за инвестиции във Англия, а бизнесмените не чакат повишаване на митата със страните от Европейски Съюз.

Транзакционните разноски и Брекзит

Твърдението, че Брекзит ще направи всички по-бедни се основава на концепцията, че ще се усилят така наречен " транзакционни разноски " за английския бизнес, както и че ще се основат компликации за свободното придвижване на артикули и служащи.

Допускането беше, че след отдръпването от Европейски Съюз правенето на бизнес във Англия би било много по-трудно. Това е постоянно срещан мотив измежду икономистите и политиците, които поддържат усъвършенстването на търговията и миграцията посредством интернационалните съглашения.

Определено намаляването на транзакционните разноски е положително. Добре е и когато търговията се усилва, а страните са в положение да се възползват от разделянето на труда. Предимство е и когато потребителите и бизнесмените са оставени сами да избират какви артикули желаят да купят и от къде.

Икономическа интеграция

Проблемът с икономическата интеграция постоянно идва поради многото администрация. Ралф Питърс от института " Хувър " дефинира Европейски Съюз като " бюрократично страшилище ", което неуместно се намесва в " структурите на всекидневието ".

Регулациите, наложени на дребния бизнес и бизнесмените, са изключително нездравословни. Както Петър Чапман означи в Politico, общата неприязън на Европейски Съюз към бизнесмените е огромно затруднение за икономическото развиване.

От друга страна, тези, които чакат стопански преимущества от Брекзит, могат да бъдат оптимисти. Търговските връзки на Обединеното кралство са световни и не зависят единствено от удобни условия с Европейски Съюз. В доста връзки участието на Англия в Съюза ограничи търговията ѝ с външния свят. Освен това, в случай че бизнесмени, данъкоплатци и консуматори желаят регулаторни облекчения, към този момент ще имат по-голяма опция да търсят смяна в Лондон, в сравнение с в Брюксел.

Икономистите не могат да предскажат бъдещето

Но даже в случай че стопанската система на Обединеното кралство върви надолу, дали и какъв брой от това ще се дължи на Брекзит? Циклите на повишаване и спадове към момента са действителност и могат да бъдат провокирани от доста фактори, освен от напускането на комерсиалния блок.

Има нещо, което сигурно знаем и то е, че " специалистите ", които предвидиха неотложен стопански безпорядък след гласуването овакантяване, е малко евентуално с акуратност да предскажат каквито и да е резултати от " Брекзит ".

Настъпващите промени в политически и в интернационален проект са толкоз комплицирани, че всеки виновен икономист би трябвало да признае, че не може знае сигурно какво ще се случи.

В публикация, озаглавена " Мисията невъзможна: пресмятане на икономическите разноски за Брекзит ", Рох Дунин-Васович написа: " Всъщност оценката на разноските към бъдещо събитие е толкоз лесна за предстакване, колкото прогнозите за времето за година. Финансистите знаят това по-добре от всеки. Като се има поради, че не е имало предходно излизане на някоя от страните от Европейския съюз, изчисляването на цялостните разноски няма да бъде допустимо ", написа той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР