Загиналият алпнинист Иван Томов ще остане завинаги в Хималаите. Той

...
Загиналият алпнинист Иван Томов ще остане завинаги в Хималаите. Той
Коментари Харесай

Алпинистът Иван Томов ще бъде погребан под връх Лхотце

Загиналият алпнинист Иван Томов ще остане вечно в Хималаите. Той ще бъде заровен в скален процеп под връх Лхотце, който покори без О2. Това обявиха от туристическото сдружение, в което е членувал алпинистът.

Мечтата на Иван Томов била да изкачи всички 14 осемхилядника в света без О2, описват приятелите му от туристическо сдружение „ Приста ". Прави го три пъти, само че слизането от връх Лхотце се оказва съдбовно.
Теодор Кисимов, другар: Той искаше да се изкачва по най-честния метод, а най-честният метод е без да ти оказват помощ, без О2 - да кажем по този начин, от хората, които се занимават с алпинизъм знаят, е тип допинг.Сашо Попов, ръководител на туристическо сдружение „ Приста ": При Иван имаше през последните години една сложна серия при ходенията по планините. Но постоянно най-интересният, най-мечтаният връх е идващият.
Тялото на Иван Томов ще остане в Хималаите освен тъй като няма по какъв начин да се провежда спускането му от 7 800 метра височина, само че и тъй като такова е желанието на татко му, а и евентуално на самия Иван. Такава е традицията, прави се и в други сходни случай, споделят приятелите му. В негова памет те ще заседят бял дъб и ще го нарекат Дървото на Иван.
Сашо Попов, ръководител на туристическо сдружение „ Приста ": Дъбът е „ благун ", най-големият, тия огромните дъбове, които порастват самотни в полето. Мисля, че това му отива. Иван в действителност се извиси доста над всички нас като достижения.
35-годишният Иван Томов е 19-ият български планинар, намерил гибелта си по върховете.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР