Загадката с метана на Червената планета продължава - след като

...
Загадката с метана на Червената планета продължава - след като
Коментари Харесай

Загадката на Марс, която учените не успяват да разгадаят

Загадката с метана на Червената планета продължава - откакто преди седмица марсоходът "Кюриосити " регистрира рекордно високи равнища в атмосферата , в този момент се оказва, че газът е "изчезнал " .

За роувъра "Кюриосити ", който изследва Марс от 2012 година, миналите дни бяха много натоварени. След като марсоходът регистрира рекордно високи равнища на метан в атмосферата на Червената планета, от НАСА преустановиха останалите му научни занимания , с цел да се концентрират върху откритието. Данните от последвал опит, получени от американското галактическо ръководство в понеделник, демонстрират, че метанът на процедура е "изчезнал ".

Новината за регистрирания рекорден "скок " в равнищата на метан в атмосферата на Марс предстоящо провокира неспокойствие. Мнозина допуснаха, че високото атмосферно наличие на газа може да е индикация за живот на Червената планет а. На Земята метан създават доста живи организми, измежду които микроби.

 h iStock

Пол Махафи от галактическия център "Годард " на НАСА изясни, че предходната сряда марсоходът "Кюриосити " е отчел извънредно високи равнища на метана по време на обикновен тест за инспекция на концентрацията му в атмосферата. Според получените данни равнищата на газа са били 21 елементи на милиард - към три пъти по-високи от регистрираните преди. През 2013 година "Кюриосити " и "Марс Експрес " на Европейската галактическа организация (ЕКА) регистрираха повишаване в равнищата на метана, равняващо се на 7 елементи на милиард и траяло два месеца, напомни в. "Ню Йорк таймс ".

 h iStock

След откритието проектите на "Кюриосити " за уикенда "пропаднаха ", с цел да може марсоходът да повтори опита. Новите данни демонстрират, че концентрацията на метана е спаднала до базовото си равнище от под 1 част на милиард. Оповестявайки вълнуващата новина за рекордното покачване на газа, от НАСА предизвестиха, че то евентуално е преходно , както и че "Кюриосити " не разполага с нужните принадлежности , с цел да разграничи дали метанът е с биологичен или геоложки генезис.

 h iStock

Означава ли нещо метанът за живот на Марс? Не доста. Въпреки че съществуването му беше доказано, на този стадий източникът му остава тайнственост , която може да бъде позволена от бъдещи задачи до Червената планета. "Загадката с метана на Марс остава. Мотивирани сме повече от всеки път да продължим измерването на газа на Червената планета и да разберем държанието му в марсианската атмосфера ", споделя Ашуин Васавада от Лабораторията за реактивни мотори на НАСА в Пасадена, където е конструиран "Кюриосити ".

 h iStock

За още ентусиазъм през целия ден ни последвайте във Фейсбук ТУК и в Instagram ТУК
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР