Загадъчно е как Европейската комисия стигна до положителна оценка за

...
Загадъчно е как Европейската комисия стигна до положителна оценка за
Коментари Харесай

"Шпигел": Управлението на Борисов няма общо с върховенство на закона

Загадъчно е по какъв начин Европейската комисия стигна до позитивна оценка за България в отчета за Механизма за съдействие и инспекция и за пръв път даде обещание възможното му преустановяване за страната. Във всеки случай, действителността в България е доста друга и стилът на ръководство на премиера няма нищо общо с господство на закона.

Това написа немското списание " Шпигел " в публикацията " Дъното на Европейски Съюз ", в която се изяснява, че Брюксел се кани да отстрани един от последните принадлежности на Европейски Съюз за оказване на напън за промени в страната.

През октомври тогавашният ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че екипът му ще обмисли прекъсване на мониторинга. Но решението бе оставено в ръцете на комисията на Урсула фон дер Лайен, а към този момент съвсем три месеца то не е взето.

Еврокомисията единствена взема решение по какъв начин да постъпи, само че се преценява с мнението на Европейския парламент и на Съвета на Европейски Съюз. Евродепутатите се съгласиха със прекъсването на мониторинга, само че при изискване, че той бъде сменен незабавно от нов и изчерпателен европейски механизъм за господство на закона, по който Фон дер Лайен още работи. Според източници на " Капитал " най-малко 7-8 страни - и най-вероятно Германия, Франция и Холандия измежду тях - са били срещу прекъсването на наблюдението за България и продължаването му единствено за Румъния към този момент 12 години, откогато двете страни са членки на Европейски Съюз.

" Премиерът Бойко Борисов е мощният човек в България повече от 10 години. На пръв взор тя е умерено консервативна и проевропейска във външната политика. Българинът заобикаля борба с Брюсел и устни нападк исрещу Европейски Съюз, каквито насочва Виктор Орбан. Но вътре в страната " Бате Бойко " - някогашен служител на реда, карате войник и телохранител, ръководи с твърда ръка ", написа създателят Кено Ферсек.

" Той се показва като добър и другарски надъхан шеф и постоянно приказва като човек от народа. За него е значимо да не наподобява като автократ. Но системата му няма съвсем нищо общо с реалн овърховенство на закона ", добавя журналистът, пишещ извънредно за политика и стопанска система в страните от Източна Европа.

" Законът е това, което Борисов каже или подреди, постоянно единствено по телефона или със SMS. "

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР