Загадъчният астероид с необичайна издължена форма, напомняща за пура, който

...
Загадъчният астероид с необичайна издължена форма, напомняща за пура, който
Коментари Харесай

Учени засякоха астероид с необичайна форма от друга слънчева система

Загадъчният метеорит с необикновена издължена форма, напомняща за пура, който беше засечен през октомври, идва от друга слънчева система, съобщи Франс прес, базирайки се на сп. "Нейчър ".
Безпрецедентното изобретение, доказано от астрономи, дава нови благоприятни условия на учените да изследват по какъв начин са се формирали други светове в нашата вселена Млечен път.
Астероидът, наименуван Умуамуа от откривателите си, е дълъг 400 метра. Дължината му е към 10 пъти по-голяма от широчината му, предава Българска телеграфна агенция.
Необичайната му форма няма аналог измежду към 750-те хиляди метеорити и комети, следени до момента в нашата Слънчева система, в която са се формирали.
Учените са уверени, че въпросният метеорит идва от друга слънчева система.
Специалистите регистрират, че сходни метеорити минават през вътрешността на Слънчевата система към един път годишно. Те обаче са сложни за следене и до момента не са откривани. Възможността да бъдат засечени се дава едвам неотдавна с помощта на новото потомство по-мощни телескопи.
Според астрономите необикновеният метеорит е странствал самичък из галактиката Млечен път в продължение на стотици милиони години, преди да прекоси Слънчевата система и да продължи пътя си.
"Десетилетия наред смятахме, че сходни обекти от други светове се намират наоколо до Слънчевата система. Сега за първи път разполагаме с директно доказателство за съществуването им ", споделя Томас Цурбухен от НАСА.
Астероидът Умуамуа, чието название на хавайски значи делегат, в началото беше взет за комета. Той е открит на 19 октомври с телескопа Pan-STARS1 на Хаваите. Непосредствено след откриването му, за да дефинират характерностите му, в следенето на пришълеца се включват и други уреди, измежду които Много огромният телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили.
Изследователски екип от хавайския Институт по астрономия откри, че яркостта на астериода се трансформира до 10 пъти, до момента в който той се завърта към себе си на всеки 7,3 часа. Астрономите акцентират, че при никой различен метеорит в нашата Слънчева система не е следена такава смяна на яркостта, нито сходни пропорции сред дължина и ширина.
Тези свойства навеждат учените на мисълта, че метеоритът съставлява плътна скална групировка с железни примеси. На червеникавата му повърхнина - едно от сходствата му с обекти в Слънчевата система, няма следи от лед или вода.
Няколко наземни телескопа с огромна мощ не престават да наблюдават "странника ", до момента в който той бързо се отдалечава от Земята. Астероида следят и галактическите телескопи "Хъбъл " и "Спицър " на НАСА.
Учените означават, че на 20 ноември обектът се е движил със скорост от 38,3 километра в секунда и се е намирал на към 200 милиона километра от Земята.
След като на 1 ноември прекоси орбитата на Марс, се чака метеоритът да премине наоколо край Юпитер през май 2018 година, преди през януари 2019 година да продължи пътя си оттатък Сатурн и след напускането на Слънчевата система да се насочи към съзвездието Пегас.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР