Загадъчна мистерия и готическа сага, социален разрез и психологическо изследване

...
Загадъчна мистерия и готическа сага, социален разрез и психологическо изследване
Коментари Харесай

Култовият роман Момичето от Америка излиза на български

Загадъчна тайнственост и готическа сага, обществен прорез и психическо проучване на половото събуждане. Това е паметният разказ на Моника Фагерхолм Момичето от Америка (изд. Персей, превод Ростислав Петров), публикуван към този момент в 15 страни и получил високи награди и оценки в Съединени американски щати, Франция, Швеция и Финландия.

През 1969 година необичайно момиче, убивайки времето си в увеселителен парк на Кони Айлънд, записва на автомат грамофонна плоча с ария. Когато след време момичето, забъркано в любовен триъгълник, мистериозно се удавя в едно финландско езеро, плочата е една от дребното следи, останали от късия й земен път, и възбужда измежду децата от селището край съдбоносното езеро предпочитание да открият истината за случилото се.

Смъртта й става част от локалната тийнейджърска митология и подхранва копнежите на момчета и девойки в рисковите игри на живота и гибелта. Но минава време, децата порастват и детските им игри се изпълват със пристрастеност и страст, разказани загадъчно и красиво от Моника Фагерхолм, един от най-значимите финландско-шведски писатели през днешния ден.

Писателката е фамозна с необичайния си жанр, подобен с този на готическия разказ и филм ноар и изпълнен с бездънен психологизъм. Тя ловко води престъпната конспирация от началото до края, а даже и по-късно не разкрива всички карти, с цел да не пречи на читателя да продължи да се любува на магическата атмосфера на половинчатото познание.

Този прочувствен разказ за неразделната непосредственост на две тийнейджърки печели доста награди в разнообразни страни, в това число и най-престижната шведска литературна премия – Август.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР