Загадъчен облак на Марс, широк около 1800 км, започна да

...
Загадъчен облак на Марс, широк около 1800 км, започна да
Коментари Харесай

Изследваха огромен мистериозен облак на Марс

Загадъчен облак на Марс, необятен към 1800 км, стартира да разкрива тайните си, заяви Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Облакът е открит през 70-те години на предишния век. Той се появява от време на време през няколко месеца над един от огромните вулкани. Наблюденията му обаче са затруднени от мястото му, което е очевидно единствено за къси интервали. През септември 2018 година още веднъж е регистриран от инструментите на европейската сонда " Марс експрес ". Изследваха го експерти от университета в Билбао и института по астрофизика на университета Париж-Сакле.

Наблюденията демонстрират, че през по-голямата част от марсианската пролет и лято, които не престават 12 земни месеца, облакът се образува всяка заран отвътре на вулкана Арсиа Монс преди изгрев слънце от ледена пара. Той се издига на към 40 км. Там ветровете го разстилат на запад със скорост до 600 км/ч на разстояние до 1800 км. Облакът се задържа към два часа, до момента в който не изчезне под въздействието на слънчевите лъчи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР