Загадъчен обект е изпратил от космоса странна серия гравитационни вълни.

...
Загадъчен обект е изпратил от космоса странна серия гравитационни вълни.
Коментари Харесай

Шарли Ебдо, 5 години по-късно: Идва цензурата на политическата коректност

Загадъчен обект е изпратил от космоса странна серия гравитационни талази. Това може да бъде най-малката черна дупка, открита в миналото, или най-голямата неутронна звезда.

Гравитационните талази са пулсации в галактическото време, които се предизвикват от придвижването на солидни обекти. Гравитационната обсерватория LIGO откри през последните няколко години такива талази от голям брой сблъскващи се двойки черни дупки, както и една двойка неутронни звезди.

" Сега откриваме в действителност загадъчен конфликт ", съобщи членът на екипа на LIGO Катерина Хатзиану (Katerina Chatziioannou) на среща на Американското астрономическо общество в Хавай на 6 януари. Детекторът LIGO в Луизиана видя следи от стълкновение на два обекта, само че никой не е напълно сигурен какъв е един от обектите.

При този конфликт един от обектите несъмнено е неутронна звезда с маса сред 1,1 и 1,7 пъти по-голяма от масата на Слънцето. Докато другият обект евентуално също е неутронна звезда, само че месеци разбори не съумяха да потвърдят, че това е по този начин, отбелязва членът на екипа на LIGO Нелсън Кристенсен (Nelson Christensen).

Нейната маса може да е 2,5 пъти по-голяма от тази на Слънцето, което значи, че е задоволително солидна, с цел да бъде черна дупка.

„ Никога не сме виждали неутронна звезда с толкоз огромна маса “, изяснява Кристенсен. „ Въпросът е дали в действителност е неутронна звезда? Ако е, тогава открихме в действителност странна тежка неутронна звезда, само че в случай че е черна дупка, това е доста лека черна дупка ".

Макар идеята за такава черна дупка с толкоз дребна маса да е правдоподобна, би трябвало да се означи, че най-леката, открита до момента, е 3,3 пъти по-голяма от масата на Слънцето. Ако това не е най-малката открита черна дупка, а в действителност е неутронна звезда, този обект отново е необикновен, защото не е ясно по какъв начин неутронна звезда наоколо с друга такава неутронна звезда може да стане толкоз огромна.

„ Те несъмнено са по-масивни от всяка друга двойка неутронни звезди, следени в миналото “, коментира Хатзиану на конференцията. „ Съществуването на сходна система е предизвикателство към нашето настоящо схващане за това по какъв начин тези системи образуват двойки и се сливат, с цел да излъчат гравитационни талази. “

Трябва да свикнем с това необичайно изобретение, отбелязва Кристенсен. „ Регистрираме към едно събитие на гравитационни талази седмично и това е доста. С многочислените събития понякога неизбежно се виждат готини неща ".

https://offnews.bg/

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР