Загадъчен хълм с височина 15.5 м и кратер събира около

...
Загадъчен хълм с височина 15.5 м и кратер събира около
Коментари Харесай

Учените са озадачени от пирамида в Перу

Загадъчен рид с височина 15.5 м и кратер събира към себе си разнообразни хипотези за произхода и предназначението му. Вниманието на учените е приковано към перуанска котловина, където се намира тайнствената пирамида, написа Profit.bg.

През 60-те години на 20 в. археолози откриха в долината Непеня в Перу рид, който прилича загаснал вулкан с кратер. Тогава откриватели от отдела по антропология в университета в Масачузетс решили, че става дума за великански насип, само че не съумели да дефинират неговия генезис и функционалности.

След много години екипът на проф. Боб Бенфер от университета в Мисури решил да прегледа находката от вътрешната страна. Така той стигнал до кратер. Установено било, че така наречен Ел Вулкан въпреки всичко бил пирамида. Във вътрешността й имало стълба, под от глина и гипс и остатъци от дървени въглища в огнище. За финален път огнището било запалвано сред 1492-1600 година от новата епоха. Бенфер счита, че диапазонът от време е доста значим. През 16 в. е имало четири цялостни слънчеви затъмнения, които е било допустимо да се следят в региона на Ел Вулкан: през 1521, 1538, 1539 и 1534 година

Хората, които са живели по северното и централното крайбрежие на Перу, са посрещали затъмнение с наслада, а не със боязън. Бенфер допуска, че дървените въглища са остатъци от гала, обвързвана с едно от посочените феномени. Експертът добавя, че в никакъв случай не е виждал нещо сходно. Местните споделят, че Ел Вулкан е бил издигнат, с цел да „ събира вода “, само че никой не можел да изясни тъкмо предназначението му.

Бенфер счита, че хълмът-вулкан е имал други функционалности. Те преди всичко са били свързани с религиозни ритуали. Недалеч от загадъчния обект по-рано са били открити други уреди, които съставляват платформи за астрономически наблюдения.

Неизвестно остава по кое време тъкмо е била издигната пирамидата. Навярно структурата е по-стара от ритуалното огнище. Значението и формата на структурата остава неразбираема – към нея няма вулкани, които да бъдат образец за построяването на тяхно сходство.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР