Заетостта в бежанските центрове в България в момента е 17%.

...
Заетостта в бежанските центрове в България в момента е 17%.
Коментари Харесай

Петя Първанова: Заетостта в бежанските центрове в България в момента е 17%

Заетостта в бежанските центрове в България сега е 17%. Под 850 индивида има настанени във всички териториални поделения на Държавната организация за бежанците, а от началото на година 270 индивида са потърсили протекция. Това сподели пред Българска национална телевизия Петя Първанова, ръководител на Държавната организация за бежанците.

“От 2013 година досега към 62 хиляди чужденци, търсещи интернационална протекция, са минали през центровете на Агенцията. През 2016 година през март заетостта също е била 16,17%. През 2017 е към 55 – 60%. Има едно придвижване. В момента в действителност миграционният напън не е мощен и ние съумяваме, в това число и успяхме през последната година, когато едвам 3700 индивида потърсиха протекция в България съпоставяне с интервала от 2014, 2015 и 2016 когато приказваме за едни цифри в порядъка на 19,20 хиляди индивида. В момента няма закъсняли преписки. Ситуацията в центровете е спокойна”, сподели Петя Първанова.

Председателят на Държавната организация посочи, че от 2013 година стартира да пораства броят на лицата, търсещи протекция, само че през предходната те са минимум. По думите на Първанова първите три месеца търсещите протекция са от Сирия, Ирак и Афганистан. До момента те са към 270 индивида от началото на годината. Това са и лица, чието произвеждане е почнало предходната година, посочи Първанова. За 2017 година водещи страни са Афганистан, Ирак, Сирия, а в този момент са най-вече от Сирия като общото е, че всички идват от регионите в спорове.

“Това в действителност са хора, чиито бежански истории, споделят, че те в действителност бягат от опасност за здравето и живота им. Законът дава опция отвън 6-месечния период, който в действителност се съблюдава. Тези 6 месеца могат да се усилят с още до 9 месеца и при изключителна правна фактическа трудност до 21 месеца Законът разрешава да бъде продължен срокът за преглежда на молба за интернационална протекция в сходство със законодателството”, изясни Първанова.

Председателят на Държавната организация за бежанците посочи още, че 85% са доказаните отводи, които Агенцията е издала, т.е от 1300 отхвърли, 1100 и малко са доказани от Съда.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР