Заетостта в България да се увеличи до 78,2% от населението

...
Заетостта в България да се увеличи до 78,2% от населението
Коментари Харесай

Стратегията по заетостта предвижда до 2030 г. безработицата да е под 4%

Заетостта в България да се усили до 78,2% от популацията сред 20 и 64 години, а безработицата да не надвишава 4%. Това са част от задачите, заложени в Стратегията по заетостта на Република България за интервала 2021 - 2030 година, която беше утвърдена от държавното управление. В документа се планува през идващото десетилетие работещите във възрастовата група 55-64 години да доближи 70%, а младежите до 29 години, които нито учат, нито работят, да намалее до 15% от популацията на тази възраст.

Визията на тактиката е през 2030 година заетостта в България да е на качествени и устойчиви работни места с почтено възнаграждение, здравословни и безвредни условия на труд и благоприятни условия за кариерно развиване. Дейностите за реализиране на задачите ѝ са разграничени в 11 групи. Те включват ограничения за повишение на качеството на работната мощ съгласно условията на икономиката; активиране на неактивните и неравноспоставените групи на пазара на труда, както и на отпадналите от учебно заведение. Предвидени са и действия за повишение на предлагането на работна мощ посредством обществено включване; осъществяване на политика по приходите, помощите и компенсациите за стимулиране на заетостта и дейното държание на пазара на труда и други, както и за обезпечаване на тъждество сред дамите и мъжете на пазара на труда и основаване на условия за съчетаване на персоналния и професионалния живот.

Стратегическия документ включва и ограничения за повишение на търсенето на работна мощ в стопански по-слабо развитите райони и за поощряване на основаването на работни места в дребни и междинни компании, обществената стопанска система и стопанската система за запазване на околната среда. Предвидени са и действия за стимулиране използването на новите форми на труд, възстановяване на гъвкавостта и сигурността на работните места, както и за справяне с недекларирания труд и адаптиране на работните места и отбрана на работещите в условия на пандемия.

В кратковременен проект, до 2024 година, задачата е да се доближат равнищата на претовареност на равнища от 2019 година, в следствие от възобновяване на стопанската система. Дългосрочните дейности, до 2030 година, са свързани с уговорките на страната в региона на заетостта, произлизащи от осъществяването на Плана за деяние на Европейския дирек за обществените права, за ориентиране на напъните на всички заинтригувани страни на пазара на труда към понижаване на безработицата и повишение на икономическата интензивност и трудовия капацитет на работната мощ в страната.

Изпълнението на задачите е обвързано и ще бъде подкрепено от Националната стратегия за промени и стратегиите по Споразумението за партньорство и Националния проект за възобновяване и резистентност. Новата тактика по заетостта е в сходство и с Националната стратегия за развиване - България 2030. Тя ще се извършва посредством годишните Национални проекти за деяние по заетостта, в които се включва и финансирането на политиката по заетостта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР