Заетите в държавната администрация са колкото населението на голям град

...
Заетите в държавната администрация са колкото населението на голям град
Коментари Харесай

Чиновници в излишък

Заетите в държавната администрация са колкото популацията на огромен град като Добрич или Плевен

[Shutterstock] Въпреки стотиците електронни услуги хората на държавна работа стават от ден на ден и повече. Заплатите и бонусите се усилват, а работата е сигурна, изключително във време на рецесия. Затова текучеството в министерствата е намаляло от над 20% през 2010 година на едвам 4% за 2019 година, само че в някои комисии остава високо - 15%.
Фотограф: Капитал Три години откакто министър председателят Бойко Борисов разгласи война на бюрокрацията, раздаде задания на министрите и заплаши с уволнения, в случай че не бъдат реализирани съответни резултати, служителите не престават да се множат. Въвеждането на електронни услуги също не може да спре този развой. Нещо повече - държавната работа даже е станала още по-сигурна, а текучеството (макар и огромно на някои места) доста е намаляло спрямо десетина години по-рано. Заплатите са се нараснали, а с тях евентуално и
бонусите за " добре свършена работа ". Това демонстрира Годишният отчет за положението на администрацията, който дава подробна информация за това по какъв начин се развиват фрагментите на най-големия шеф - страната.

През 2019 година общото число на щатните бройки, в това число тези в Министерство на вътрешните работи, надвишава 142 000. За съпоставяне през 2010 година те са били към 135 000. За девет години броят им се е нараснал със 7000 макар непрекъснатото изказване, че се вършат съкращения. Подобно е ситуацията и при действително заетите. През 2019 година те са били 131 хиляди души, а през 2010 са били 124 хиляди.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Постоянно наличие

Поддържането на многочислена и непрекъснато възходяща администрация е необичайно и на фона на десетките и даже стотици електронни услуги, пуснати в последните няколко години - единствено Национална агенция за приходите предлага съвсем 140 безвъзмездни електронни услуги, посредством които на година се обменят към 80 милиона документа. Явно обаче тези благоприятни условия не анулират потребността от физическо наличие в редица администрации.

Дори в изискванията на изключително състояние не бяха направени стъпки за оптимизация на съставите във ведомствата - специалистите и личният състав бяха пуснати в отпуск или продължиха да работят от у дома, а изследване на " Капитал " сподели, че въпреки министерствата да режат част от разноските си, съкращения на чиновници не се плануват.

Спестяване на средства обаче може да се планува - над 8% от заетите в администрацията са на 60- и над 60-годишна възраст, което дава опция за разтоварване на бюджета, в случай че те бъдат пенсионирани. Явно обаче сходен ход ще се подхваща единствено в краен случай. За съпоставяне - данните от отчета за администрацията през 2010 година демонстрира, че работещите пенсионери са били към 1400, като най-вече от тях са били заети в Пътната организация, Агенция " Митници " и Агенцията за обществено подкрепяне, както и в някои други структури като община Варна, общинската администрация в Перник, регионалната дирекция " Земеделие " - София област и други

Интересно е, че през 2019 година над 84% от заетите в администрацията чиновници са на възраст сред 30 и 59 година Държавната работа към момента не е толкоз атрактивна за най-младите - на възраст до 29 години са единствено 7.05% от служителите, демонстрира още последният Годишният отчет за положението на администрацията.

Добра заплата = добра мотивация

Заплащането в администрацията обаче става все по-добро, а работата - все по-гарантирана, защото икономическите рецесии (с изключение на политическите реформи) се отразяват последно на служителите. В същото време за разлика от други браншове като туризма и строителството тук на процедура няма възнаграждение на сиво, а осигуровките са на 100% от заплатите. Отделно се раздават и прословутите ДМС-та, които в всеобщия случай образуват една спомагателна заплата на година, а някъде и повече. Има ваучери за храна, пари за облекла, някои от специалистите работят и по европроекти и други, което е спомагателен тласък. Почти всяка година се ползва 10%-но нарастване на заплатите в държавния бранш, без оглед на постигнатите самостоятелни резултати.

Все отново обаче парите варират - минималното възнаграждение на един основен секретар в министерство може да бъде жестоко от 3000 до 4500 лева съществена заплата, а възнаграждението на един основен специалист може да е сред 700 и 3000 лева Разликата в сумите зависи от доста неща, част от които са свързани и с добития трудов стаж да вземем за пример.

Дали поради заплатите или поради изискванията, текучеството в другите държавни звена внезапно се е стопило спрямо 2010 година Все отново обаче в някои структури като регионалните администрации, държавните организации и държавните комисии то остава към 15%. Макар на пръв взор това да е доста, то е доста по-малко спрямо 2010 година, когато текучеството е било над 20%. Най-рязка е кривата при министерствата - в случай че преди десетина години текучеството там е било близо 20%, то в този момент то е единствено 4 на 100. Обяснение за този феномен в отчета за администрацията няма, само че евентуално главните аргументи за това са " сигурната " държавна работа и обезпечената заплата и
бонуси.

Работим добре

Въпреки честите рецензии от страна на бизнеса страната прави оценка работата си на равнище. На въпроса съблюдават ли се периодите за административно обслужване 473 администрации са дали отговор с " да ", 56 - с " по-скоро да " и една единствена е признала, че те не се съблюдават (без да излиза наяве коя е тя). В графата за самореклама част от институциите изреждат облекченията за бизнеса и жителите. Например - Велико Търново е цифровизирала фамилните регистри, Банско към този момент има вътрешен безхартиен документооборот в администрацията, съветът по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули оповестява за е-подаване на заявления и заявки за липса или съществуване на смяна при цените на медикаментите. Държавната комисия по
хазарта пък е понижила таксите за разглеждане на документи, декларирани по електронен път, а районното ръководство на образованието в Пловдив и туристическото министерство са подобрили работата си посредством въвеждането на нова система за оценка на качеството.

Това обаче напълно не е задоволително, тъй като на фона на армията от служители изискванията за бизнес в България стават все по-лоши. Според последния годишен отчет на Световната банка Doing Business България най-сериозно утежнява резултата си в индикатора " пускане на бизнес ". По него страната ни изпада до 113-о място (от 190 страни) в общата ранглиста. Причината е, че и процедурите, и времето, което те лишават, не са се трансформирали макар многократните апели на бизнеса.

Вярно е, че не всичко зависи директно от служителите, само че също е правилно, че до наскоро по данни на БСК администрацията събираше от жителите над 5000 типа документи или удостоверения, с цел да дава услугите си, в случай че голямата част от тях биха могли да се издирят служебно. България към момента е надалеч от триумфите на Естония, която за малко време и с минимални разноски построи работещо електронно ръководство и се " раздели " с хартията. Доброзорното прекосяване към онлайн информации и работа от у дома по време на изключителното състояние бяха добър тест за държавната администрация, която и сама се убеди, че за осъществяването на една услуга не са нужни доста хора, а еластичност и действеност. Сега остава да приложи новите си умения и след повдигането на възбраните и в изискванията на всекидневно натоварване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР