Заемът в размер на 800 млн. лева на Булгаргаз е

...
Заемът в размер на 800 млн. лева на Булгаргаз е
Коментари Харесай

Христов: „Булгаргаз” не е в несъстоятелност, „Газпром” е на масата и не е отказван газ от САЩ

Заемът в размер на 800 млн. лв. на „ Булгаргаз ” е за обезпечаване на средства за закупуване на газ, както и за оперативни разноски. Това е част от програмата за стабилизиране на сдружението, създадена в границите на Кризисния щаб и надлежно ръководена от Министерство на енергетиката. Вярваме, че с тези средства „ Булгаргаз ” ще може да посрещне непосредствените си потребности за разплащане със своите контрагенти през идващите месеци. Паралелно с този заем ние работим и за в допълнение финансиране с частния банков бранш.

Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Както към този момент неведнъж заявих, проучваме всички вероятни канали за доставки за газ, „ Газпром ” е един от вероятните канали, който към момента е на масата, само че не ни е приоритет. Опитваме се да осигурим нужните количества газ през други снабдители. Но при положение на нужда сме подготвени да обновим договарянията с Газпром ”, сподели Христов, уточнявайки, че разполагат със статута на договарянията, водени от предходното държавно управление.

„ Булгаргаз ” не е в неплатежоспособност или в рецесия, проблемите са свързани главно разплащане, означи служебният министър. Той изясни, че средствата от заема са нужни за разплащане с контрагенти.

Все повече от клиентите на компанията изпитват усложнения за разплащанията. Основните проблеми са с „ Топлофикация София ” и някой от другите топлофикации. Другият проблем идва от консумиране на средства – всички желаят да им се заплаща задатък, а тази сума пораства всеки ден с увеличението на цената на газа, сподели Росен Христов.

Министърът акцентира, че служебният кабинет не работи против интерконектора с Гърция.

„ Противно на всички спекулации, нашето държавно управление освен, че не се пробва да спре интерконектора, а сме впрегнали 30-40 индивида от няколко министерства, които всекидневно влагат старания да бъде пуснат в период ”, съобщи Христов. Той акцентира, че всички специалисти са разполагаем и работят по този план, само че по плана има съществени забележки от институции по отношение на употребата и системите за сигурност.

„ Планирам да посетя обекта в понеделник ”, сподели още Христов, анонсирайки, че в петък ще има среща с компанията-изпълнител.

Очакваме обектът да бъде пуснат в употреба началото на септември, добави той.

Той даде уточнения и за това за какво не е напуснал управителното си място в няколко компании. „ Оттеглянето ми като шеф на тези компании е в развой. Задействал съм процедурата, просто лишава административно време това да се случи. Експерти и юристи в министерството потвърдиха, че това не нарушава закона ”, сподели Иванов.

Относно танкерите с газ, идващи от Съединени американски щати Христов уточни: „ За момента не отхвърляме нищо. Офертата си е на масата, има две аргументи, заради които да откажем – или да намерим по-евтин газ, или да не може да го разтоварим. Той посочи, че интензивно се търсят други компании, които да ни обезпечат и преноса, и доставката.

" Относно това каква е цената, би трябвало да уточним пазара. Освен това изискванията са конфиденциални. ", сподели Иванов. Офертата не е неприятна, за жалост с неналичието на слотове е невероятно да го осигурим. Ние целим да докараме оптимално на ниска цена газ в България, над това работим. ", съобщи Иванов. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР