Заемът е голям, но условията, при които го получаваме, са

...
Заемът е голям, но условията, при които го получаваме, са
Коментари Харесай

Василев: България удържа финансите си по-добре от повечето държави по света

 " Заемът е огромен, само че изискванията, при които го получаваме, са много положителни ", разяснява пред бТВ някогашният министър на стопанската система и държавната администрация.

Това е преференциален заем и екипът на министър заслужава приветствие. Това е триумф за България. Трябва обаче да приключим годината без бюджетен недостиг, това ще бъде олимпийски орден, е неговият разбор.

" Първо, този дълг не е нужен, тъй като България има не неприятен фискален запас. България даже до края на август е с добър остатък. И това може да остане по този начин ", разяснява той пред бТВ.

Експертът бе безапелационен, че не би трябвало да се прахосват парите.

" Едно държавно управление в края на мандата и изключително когато е притискано от митинги, може да харчи безспир. България, Слава Богу, не е прахосала доста пари в пандемията. Но България не дава задоволително пари за медицината и секторите, които са потърпевши непосредствено. Много пари са дадени на хора, които доста малко са доста малко наранени ", съобщи още Василев.

Той отправи критика към практиката, че който стачкува или спретне стачка - получава пари.

От думите на се разбра също, че не утвърждава и нарастването на пенсиите. Признава, че средствата с възрастните хора са малко, само че в актуалната обстановка пенсионерите не са най-засегнати от пандемията. Помощта би трябвало да е за бизнесмените, които са застрашени да изгубят препитанието си, изтъкна.

" Правилната политика е в този момент да се вземе заем, преди светът да е в дълбока криза, само че парите да останат като огромен запас. Ако следващата година има по-голяма рецесия - кой ще ни помогне тогава. Но в случай че политиците се готвят да ги изхарчат за каквото се сетят това ще е нездравословно ", сподели още той и даде образеца с изхарчени 6 милиарда от остатъка единствено от ноември до края на годината. 

" Основното ми терзание е, че доста малко пари отидоха за здраве, за промишлеността, за туристическия отрасъл, тези пари би трябвало да бъдат спестени. Политиците имат неправилната визия, че като раздават пари по този начин оказват помощ на стопанската система, само че това не е правилно ", счита Василев.

" Моето главно терзание е, че много малко пари отидоха за бизнеса. Според мен за тези пари би трябвало да притискаме политиците да бъдат спестени. Тази година не са по-зле от предходната държавните чиновници, пенсионерите ", настоя още Василев.

Общата му оценка обаче беше, че България не е застрашена от инфлация и за разлика от доста страни удържа сполучливо финансите си.

" България се оправя по-добре от множеството страни в света ", безапелационен бе.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР