Заем до 120 милиона лева ще тегли от Европейската инвестиционна

...
Заем до 120 милиона лева ще тегли от Европейската инвестиционна
Коментари Харесай

Пловдив ще тегли заем от 120 млн. лв., дадоха мандат на Зико за преговори

Заем до 120 милиона лв. ще тегли от Европейската капиталова банка Пловдив. Това е лимитът на кредитната линия, която е препоръчана на градската администрация под тепетата за значими инфраструктурни планове.

Днес Общинският съвет даде мандат на кмета Здравко Димитров да стартира договаряния с банката за заема , като едвам 30 от общо 48 съветника поддържаха предлагането на администрацията, 16 гласоподаваха " срещу ", а двама се въздържаха. 
 DarikNews
Дебатът за заема продължи към час , като множеството изказващи се бяха от опозицията. Според Стефан Аксиев от " Воля " Пловдив първо би трябвало да изиска средства от страната за инфраструктурните си планове и едвам по-късно да се реши, има ли потребност от заем.

Лидерът на групата съветници от Българска социалистическа партия Николай Радев пък уточни, че сумата е голяма, а интервалът за връщането ѝ дълъг. Въпреки това той посочи, че заемът е с чудесни параметри и добави, че в случай че самият той е предприемач, би теглил заема.-->

Според съветника от левицата обаче, трябвало да се намерения кой ще заплаща този заем. " Дългият интервал на връщане значи, че ще го заплащат внуците ни ", акцентира Радев. Затова той изиска референдум измежду пловдивчани за кредитната линия. Предложението му бе отхвърлено от локалния парламент.
 DarikNews
За публично разискване настоя и зам.-председателят на Общинския съвет Димчо Петров от ВМРО-БНД. Според него множеството планове били на думи.  Демократична България също се разгласи срещу заема.

Съветниците от " Съюз за Пловдив " и " Кауза Пловдив " пък оповестиха, че ще поддържат предлагането на администрацията. Според Владимир Кисьов от " Съюз за Пловдив " изискванията, при които се отпуска били прелестни, защото лихвата е под 1% . Той добави, че общинското управление би трябвало да намерения за общински облигации, защото пловдивчани трябвало да си оказват помощ сами.

Али Байрям от Движение за права и свободи пък уточни, че част от парите целево би трябвало да се насочат за ремонт на част от блоковете в Столипиново, наречени  " Соколите ". Панелките са изкорубени и в окаяно положение, а множеството тераси на стълбищните площадки са без парапети и са рискови за живеещите там. " Не знам на кого би трябвало да се молите за това, господин Кирчев ", обърна се Байрям към зам.-кмета по финанси. 
„ Целта ни е да не се подвигат налозите, а да има средства “, изясни отрасловият зам.-кмет Илия Кирчев. Кметът Здравко Димитров пък акцентира, че всички дружно - администрация и съветници, ще би трябвало да вземат решение. 

 DarikNews

" Ще се разисква всеки един план. Дали ще вземем 5, 20, 30 или 50 милиона – ние ще решим. Може и да не теглим заем, само че тогава в Пловдив нищо няма да се случи. Когато се построи нещо, то ще е за нас, за нашите деца, ще го употребяваме дружно! Всичко това ще е за Пловдив, с цел да се вдигне нивото на живот. Сами би трябвало да си помогнем, в случай че желаеме Пловдив да стане по-добро място за живеене “, безапелационен бе в изявлението си пред съветниците Зико.

Той сподели още, че на града са нужни спомагателни средства, тъй като рамката на бюджета за следващата година е към 300 милиона лв., а тези пари не са задоволителни.
В последна сметка съветниците гласоподаваха кметът да получи мандат за вдишване на дългосрочен дълг в размер на 120 милиона лв., като се стартират договаряния с Европейската капиталова банка. Лихвеният % ще бъде под 1%, гратисният интервал ще бъде 7 години, а срокът на погасяване - до 25 години. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР